This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A kivándorlók száma egyre csak nő és nő

Illustration for article titled A kivándorlók száma egyre csak nő és nő

2014-ben másfélszer annyian távoztak külföldre Magyarországról, mint egy évvel korábban, és a tendencia nem akar megfordulni. Pedig itt van a zsíros kenyér és a lángos, nem Londonban.

Advertisement

A KSH adatai szerint tavaly 31.500 honfitársunk hagyta el legalább egy évre az országot, és ez a szám csak a bejelentett adatokat tartalmazza, szóval a valóságban ennél jóval magasabb is lehet. Összehasonlításképpen ez a szám a hatszorosa a 2009-es adatoknak.

Az elvándorlók mintegy háromnegyede negyven év alatti, és még mindig Nagy-Britannia, Németország és Ausztria a legnépszerűbb célországok.

Advertisement

A Világgazdaság idézi Hárs Ágnest, a Kopint-TÁRKI vezető kutatóját is, aki szerint pillanatnyilag nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár csak lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció:

Sem a magyar gazdaság, sem a szociális ellátórendszer, sem a közhangulat nem elegendően vonzó, amit felerősít az oktatáspolitika is, így még a felsőoktatási képzés előtt állók kivándorlása is felgyorsulhatott.

Advertisement

Ezen felbuzdulva megkerestem a Gyere Haza Alapítvány honlapján a Tíz érv Magyarország mellett című összeállítást, a fentiek fényében különösen tanulságos lehet most újra elolvasni.

Fotó: Wikipedia

Share This Story

Get our newsletter