2014-ben m√°sf√©lszer annyian t√°voztak k√ľlf√∂ldre Magyarorsz√°gr√≥l, mint egy √©vvel kor√°bban, √©s a tendencia nem akar megfordulni. Pedig itt van a zs√≠ros keny√©r √©s a l√°ngos, nem Londonban.

A KSH adatai szerint tavaly 31.500 honfit√°rsunk hagyta el legal√°bb egy √©vre az orsz√°got, √©s ez a sz√°m csak a bejelentett adatokat tartalmazza, sz√≥val a val√≥s√°gban enn√©l j√≥val magasabb is lehet. √Ėsszehasonl√≠t√°sk√©ppen ez a sz√°m a hatszorosa a 2009-es adatoknak.

Az elv√°ndorl√≥k mintegy h√°romnegyede negyven √©v alatti, √©s m√©g mindig Nagy-Britannia, N√©metorsz√°g √©s Ausztria a legn√©pszerŇĪbb c√©lorsz√°gok.

A Vil√°ggazdas√°g id√©zi H√°rs √Āgnest, a Kopint-T√ĀRKI vezetŇĎ kutat√≥j√°t is, aki szerint pillanatnyilag nincs gazdas√°gi racionalit√°sa annak, hogy bel√°that√≥ idŇĎn bel√ľl meg√°lljon, vagy ak√°r csak lassuljon a magyarorsz√°gi munkaerŇĎ-migr√°ci√≥:

Sem a magyar gazdas√°g, sem a szoci√°lis ell√°t√≥rendszer, sem a k√∂zhangulat nem elegendŇĎen vonz√≥, amit felerŇĎs√≠t az oktat√°spolitika is, √≠gy m√©g a felsŇĎoktat√°si k√©pz√©s elŇĎtt √°ll√≥k kiv√°ndorl√°sa is felgyorsulhatott.

Advertisement

Ezen felbuzdulva megkerestem a Gyere Haza Alap√≠tv√°ny honlapj√°n a T√≠z √©rv Magyarorsz√°g mellett c√≠mŇĪ √∂ssze√°ll√≠t√°st, a fentiek f√©ny√©ben k√ľl√∂n√∂sen tanuls√°gos lehet most √ļjra elolvasni.

Fotó: Wikipedia