Budapesten tŇĪrhetŇĎ Nagy Sal√°tatesztet m√°r k√©t napja lehet olvasni. De mit csin√°ljon az, akinek a munkahely√©n van ideje eb√©delni, √©s h√°zhoz rendelt szar sal√°t√°k helyett szeretne valami eg√©szs√©geset √©s finomat eb√©delni? Ilyenkor k√©zenfekvŇĎ megold√°snak tŇĪnik egy j√≥ sal√°ta.

A csal√≥d√°sok, a rossz √≠zek, a k√©tes eredetŇĪ alapanyagok, a j√≥llakotts√°g hi√°nya vagy √©ppen az ev√©s ut√°ni rosszull√©t mind azt sugallj√°k, hogy jobban j√°runk, ha nem esz√ľnk azokb√≥l a szar sal√°t√°kb√≥l, amiket a 444-n√©l Herczeg M√°rk, Horv√°th Bence, Tbg √©s Uj P√©ter megevett, hanem ink√°bb egy j√≥ sal√°t√°t vesz√ľnk. Budapesten j√≥ sal√°t√°t az √Ä Table-ben lehet venni.

A Retek utc√°b√≥l indult p√©ks√©gnek ma m√°r az Arany J√°nos utc√°ban is van √ľzlete, sŇĎt, a napokban l√°ttam, hogy valahol a bulinegyedben is √©p√ľl egy √ļj, a Wessel√©nyi sark√°n. Francia s√ľtem√©nyeket, kenyereket, sal√°t√°kat √©s a kenyerekbŇĎl k√©sz√≠tett szendvicseket √°rulnak, az eg√©sz hely m√°r-m√°r jap√°nos r√©szletm√°ni√°val ut√°nozza le a francia boulangerie-p√Ętisserie-k vil√°g√°t, annyira, hogy egy ideig popos francia sanzonok is mentek, de ugyanaz a p√°r sz√°m loopon, √©s n√©h√°ny h√≥nap ut√°n ettŇĎl m√°r nem √ļgy √©reztem magam, mintha lezser fiatalember lenn√©k a Szajna partj√°n, hanem √ļgy, mint Michael Douglas az √Ėsszeoml√°s elej√©n, szerencs√©re az√≥ta lecser√©lt√©k a lemezt.

Sal√°t√°b√≥l mindig egyf√©le van, a sl√°gerek szerencs√©re vissza-visszat√©rnek, ahogy szem√©lyes kedvencem, a k√©pen l√°that√≥ di√≥s sajtsal√°ta is, ami pont ma volt men√ľn. Az √©tel vegyes sal√°talev√©l-v√°logat√°sra √©p√ľl, rukkola van benne, meg tal√°n mizuna, meg az a lila iz√©, ami olyan, mint a lollo rosso, de √°gas-bogasabb (√°gasabb-bogas?), igaz√°b√≥l az van, hogy nem nagyon √©rtek a botanik√°hoz, de minden el√©g friss, ropog√≥s, √©s √≠zben el√©gg√© k√ľl√∂nb√∂zŇĎ. A levelek f√∂l√∂tt kezdŇĎdik a mŇĪsoros r√©sz. Kock√°ra v√°gott comt√©sajt van elkeverve j√≥ ar√°ny√©rz√©kkel adagolt snidlinges majon√©zzel, mellette kand√≠rozott di√≥b√©l, nem is kev√©s, az √∂sszhat√°s √≠gy egyszerre √©des, s√≥s, puha √©s ropog√≥s. A tetej√©n l√©vŇĎ √°rv√°csk√°nak is van √≠ze, de oda kell r√° figyelni ebben a kontraszt√∂z√∂nben. Civiliz√°ci√≥s √©rt√©k√©√©rt szeretem k√ľl√∂n√∂sen a sajt tetej√©rŇĎl leehetŇĎ vir√°got ‚Äď erŇĎfesz√≠t√©s valami√©rt, ami nem k√ľl√∂n√∂sebben sz√ľks√©ges.

Advertisement

Kapunk mell√© p√°r szeletet a helyben s√ľlt bagettbŇĎl, az eg√©sz 1090 forintba ker√ľl, √©s b√°r szemre kis adag, t√∂k√©letesen j√≥llaktam vele. A fene fog itt rendelgetni minden szart.