Baj√°n v√©gig k√∂vette egy-k√©t ember, mint egykor az √°llambiztons√°gisok, azt√°n r√∂gz√≠tett√©k a telefonbesz√©lget√©s√©t √©s √°tadt√°k a polg√°rmesternek - √≠rja az Egy√ľtt aktivist√°ja. Ki akarja vizsg√°ltatni, mennyi sz√∂veget tud megjegyezni egy ember magn√≥ haszn√°lata n√©lk√ľl.

Bog√°d Zolt√°n volt indexes √ļjs√°g√≠r√≥, bajnaista aktivista feljelent√©st tett ismeretlen tettes ellen, miut√°n Zsig√≥ R√≥bert bajai polg√°rmester a k√∂zgyŇĪl√©sben sz√≥ szerint id√©zte, hogy mit mondott kor√°bban a fŇĎt√©ren.

Bog√°d azzal v√°dolja az ismeretlen tetteseket, hogy nemcsak ki-, de le is hallgatt√°k, vagyis valamilyen technikai eszk√∂zzel r√∂gz√≠tett√©k a Mediterr√°n k√°v√©z√≥ban folytatott telefonbesz√©lget√©seit, majd az adatokat megosztott√°k Zsig√≥ R√≥bert polg√°rmesterrel. Bog√°d t√∂bbek k√∂z√∂tt arra alapozza, hogy lehallgatt√°k, hogy arr√≥l is tudtak, amit a besz√©lgetŇĎpartnerei mondtak a telefonba. A Cink birtok√°ba ker√ľlt feljelent√©sben Bog√°d azt is taglalja, hogy am√≠g a v√°laszt√°si kamp√°ny idŇĎszak√°ban m√°sf√©l h√©tig Baj√°n volt, egy-k√©t ember v√©gig k√∂vette, feltŇĪnŇĎen, megf√©leml√≠t√©si c√©llal. Bog√°d az √°t√©lteket ahhoz az idŇĎszakhoz hasonl√≠totta, amikor m√©g gyerekk√©nt megfigyel√©s alatt tartott√°k a kommunista √°llamp√°rt √°llambiztos√°gi szervei. (Bog√°d igen fiatal kor√°t√≥l Krass√≥ Gy√∂rgy k√∂r√©nek tagja √©s a Magyar Okt√≥ber P√°rt aktivist√°ja volt.)

Advertisement

Bog√°d elmes√©li, hogy az √∂nkorm√°nyzati √ľl√©s az ŇĎ hosszas k√°v√©h√°zi tart√≥zkod√°s√°val p√°rhuzamosan kezdŇĎd√∂tt, √©s ezen a polg√°rmester, aki az √ľl√©s miatt sem lehetett jelen a Mediterr√°nban, r√©szletesen besz√°molt az ŇĎ mag√°nbesz√©lget√©seirŇĎl.

√Čn most 21 √≥r√°ja k√ľldtem el a k√∂vetkezŇĎ k√©rd√©seket Zsig√≥ R√≥bertnek, egyelŇĎre v√°lasz n√©lk√ľl:

azt szeretn√©m k√©rdezni, a legut√≥bbi test√ľleti √ľl√©s hangfelv√©tele alapj√°n, hogy √Ėn honnan tudta, hogy Bog√°d Zutyu Zolt√°n mirŇĎl √©s kivel besz√©lt a telefonj√°n? A felsz√≥lal√°s√°b√≥l arra lehet k√∂vetkeztetni, hogy pontos inform√°ci√≥i voltak a besz√©lget√©s tartalm√°r√≥l is, meg arr√≥l is, kivel besz√©lt Bog√°d.

Advertisement

Az eg√©sz sztori klasszul hangzik, de megeszem a horg√°szmell√©nyem, ha az √ľgy√©szs√©g nyomoz√°st ind√≠t. az eg√©sz feljelent√©sbŇĎl, ami az √ľgyv√©dnyelv remek par√≥di√°ja, tal√°n ez a legkir√°lyabb mondat:

Ind√≠tv√°nyozom szak√©rtŇĎ bevon√°s√°t annak a k√©rd√©snek a tiszt√°z√°s√°hoz, hogy az adott helyzetben mekkora mennyis√©gŇĪ inform√°ci√≥halmaz tarthat√≥ fejben fizikailag egy term√©szetes szem√©ly √°ltal, azaz tiszt√°zhat√≥, hol h√ļz√≥dik az inform√°ci√≥ t√°rol√°s√°nak mennyis√©gi hat√°ra, amikor sz√ľks√©gszerŇĪen m√°r technikai eszk√∂z sz√ľks√©ges az adatr√∂gz√≠t√©shez, t√°rol√°shoz.