Illustration for article titled A kemény mellkas balladája - melegbarát popdalok a volt Jugoszláviából

A Küss Mich nevű koncertszervező-, és DJ-brigád egyik tagja most bányászta elő Facebookon ezt a két évvel ezelőtti listát. Homoszexualitással kacérkodó fantasztikus popszámok Tito után.

Advertisement

A cikk szerint a régió első, hivatalosan pro-gay popdalát egy cigányzenész készítette 1974-ben, egy tradícionális indiai dal feldolgozása volt, de olyan szövegekkel, amiből nem lehetett eldönteni egyértelműen, hogy Muharem Serbezovski a férfibarátját vagy férfitársát siratja.

A második nyíltan homoszexualitásról szóló dal nem jelent meg soha lemezen, de annyira nagy hatása volt, hogy még ennek a posztnak a címét is abból vettem. A Reményteli fiú című film egy, figyelem, Szlobodan Milosevics nevű férfiről szól, aki úgy dönt, szabad életet akar élni. A főszereplő énekli a filmben a Kemény mellkas balladája című számot, ami arról szól, hogy Szlobodannak elege van a lányokból, és feltehetőleg a puha cicikből is.

Nemcsak a sejtetett férfiszerelemről készültek dalok, itt van például a Xenia nevű együttestől a Moja prijateljica (A barátnőm) című elég pörgős és fasza dal, amiben az énekesnő arról mesél, hogy nagyon büszke az ő csajára, mert minden férfi legszívesebben eldugná az ő szeme elől.

De ez csak három szám a kétrészes, jó hosszú listából, nézzétek meg mindenképpen a cikket (néhány videót azóta leszedtek, de meg lehet őket keresni a Youtube-on), és gondolkodjunk el azon, hogy Magyarországon voltak-e ilyen dolgok egyáltalán.

Advertisement

A címlapon a Borghesia nevű elektroduó, az egyik borítójukat akartam kitenni címlapnak, de aztán rájöttem, hogy örökre lecsapna ránk a Facebook.

Share This Story

Get our newsletter