Illustration for article titled A kelet-ukrajnai lázadók végleg kiiratkoztak a civilizált világból

Talán korai ilyen nagy szavakat használni – és hát továbbra sem egyértelműen a jók és a rosszak harca az, ami Donyeck és Luganszk környékén zajlik –, de az a helyzet, hogy a 777-es lelövése, a 298 ember halála után/következtében új szakasza kezdődik a történelemnek.

Advertisement

A kép természetesen csak sokára fog teljesen kitisztulni – ha egyáltalán ki fog –, de valamennyire összeállni látszik. Hiába vádolják egymást a felek, sokkal-sokkal valószínűbb, hogy az akciót a Donyecki Népköztársaság idiótái követték el. Az már mindegy, hogy banálisnak vagy rettenetesnek gondoljuk-e, hogy a célpontot bizonyára ukrán katonai gépnek nézték, és aztán ők maguk is kétségbeesetten ámuldoztak, hogy egy maláj Boeingot sikerült leszedniük, fedélzetén rengeteg hollanddal és több tucatnyi gyerekkel.

Advertisement

Tény, hogy volt Buk föld-levegő rakétájuk, június végén zsákmányolták, büszkélkedtek vele az interneteken. Tény, hogy az akció után egy gép lelövésével is eldicsekedtek. Tény, hogy a történtek óta csak hazudoznak összevissza. Hogy az ukrán SZBU által közzétett hangfelvételek mennyire hitelesek, nem én fogom innen eldönteni, de nélkülük is kereknek látszik a sztori.

Innentől kezdve a kelet-ukrajnai lázadók a csecsen terrorizmus legvéresebb korszakának legvéresebb kezű alakjaival kerültek egy kalapba. Ha balfaszságból követték el, amit elkövettek, akkor is. Most nem arról beszélek, hogy Ukrajna hogyan jutott el idáig, hogy mekkora a szerepe az ország törékeny stabilitásának összeomlásában a kijevi forradalomnak – vagy minek –, vagy hogy a keletukrán konfliktus eszkalálódásához mennyiben járultak hozzá az oroszok. Csak arról beszélek, hogy a donyecki és a luganszki lázadók immár nem lázadók, népfelkelők, sőt nem is szeparatisták, hanem egyszerűen csak terroristák. Immár a hivatalos ukrán terminológia szerint kell emlegetni őket.

Advertisement

Amikor Oroszország bekebelezte a Krímet, azt gondoltam – meg is írtam –, hogy ez durva precedenst teremthet Kelet-Ukrajnára nézve, aminek beláthatatan következményei lehetnek. Hát a beláthatatlan következmények már nagyon is itt vannak.

Advertisement

Azt is feltételeztem, hogy ha kitör a polgárháború – kitört –, előbb-utóbb békefentartásra is szükség lesz. Az meg nemigen mehet az oroszok részvétele nélkül – és ha így van, kacagva kerülhet birtokon belülre Vlagyimir Putyin. Kíváncsi vagyok, mikor jutunk el idáig. Ezen belül kíváncsian várom az ENSZ Biztonsági Tanácsának ma délutáni ülését is.

Nem mintha ott oldódhatna meg bármi, de az akkor is elkerülhetetlen, hogy ezt a konfliktust az eddiginél sokkal magasabb szinten próbálják megoldani. Ez az egészen hihetetlen katasztrófa ugyanis 2014 WTC-je. Egy kicsit meg fogja változtatni a világot.

Advertisement

Fotó: Dmitry Lovetsky/AP

Share This Story

Get our newsletter