A KDNP főtitkára nem hallotta a trágár dalt

Illustration for article titled A KDNP főtitkára nem hallotta a trágár dalt

Hildebrand Krisztián mérges állampolgár feltárcsázta a KDNP számát, és kapcsolták neki a párt főtitkárát. De Csorba Béla néhány dologra másképp emlékszik. Erről levelet írt a Cinknek.

Advertisement

Levelet kaptunk Csorba Bélától, attól a KDNP-vezetőtől, aki dicséretre méltó módon személyesen magyarázta el az elmagyarázandókat egy a pártszékházat feltárcsázó, a vasárnapi boltbezárások miatt felháborodott választónak. Erről hétfőn posztot írtam.

Advertisement

Íme Csorba teljes levele:

A megjelentek kapcsán a tényszerűség kedvéért néhány információ.

– A kollégáim egy " felháborodott" állampolgárt kapcsoltak, aki a beszélgetés általa zanzásított és értelmezett változatát feltette a facebook-ra.

– A bejegyzésben hivatkozott megállapításokkal kapcsolatban tényszerűen nem igaz (mondanám, hogy marhaság), hogy a KDNP részére vasárnap vásároltunk volna. Az hangzott el, hogy amikor a KDNP részére vásárolunk, az esetek mintegy felében a pénztáros megkérdezte, hogy mikor vezetjük be a szabad vasárnapot. Az elhangzott, hogy én mint magánember néha vásároltam vasárnap, de ennek indokát is megmondtam, nevezetesen, hogy sok kereskedelmi egység az akcióit kifejezetten vasárnapra időzítette, így irányítva a vásárlókat.

– A törvénymódosításra vonatkozó állítás pedig egyszerűen nem igaz. Az hangzott el részemről, hogy ha néhány hónap tapasztalatai alapján igazolódik a módosítás szükségessége, akkor nyilvánvalóan az indokolt lépések megtörténnek, mint bármely más esetben is. Ami még a beszélgetésben elhangzott – általánosságban – a párbeszéd szükségessége. Ezt a telefonáló pozitívan fogadta, valamint azt is, hogy mi őt, mint állampolgárt nem "hajtottuk el", hanem szóba álltunk vele.

– Még egy megjegyzés: ha a trágár nótát hallottam volna a háttérből, a beszélgetés el sem kezdődött volna.

Üdvözlettel,
Csorba Béla

Hildebrand a Cinknek azt mondta, hogy facebookos beszámolóját eredendően a barátainak írta, és a "Bocsánat, ha nem mindenre emlékszem pontosan" mondattal utalt is benne arra, hogy egy negyedórás telefonbeszélgetést nem lehet szó szerint felidézni, így természetesen lehetnek benne pontatlanságok. "Lehet, hogy nem pontosan ebben a formában, de azt például mondta, hogy a téma a kormány előtt van" – magyarázta.

Advertisement

Azt már én mondom, hogy Csorba pontosításának szóban forgó harmadik pontja eleve érdekes. Azzal nyit, hogy ő nem mondta, hogy törvénymódosítás készülne. Majd a következő mondata ez: "Az hangzott el részemről, hogy ha néhány hónap tapasztalatai alapján igazolódik a módosítás szükségessége, akkor nyilvánvalóan az indokolt lépések megtörténnek, mint bármely más esetben is." De hát mi más jelenthetne egy ilyen helyzetben az "indokolt lépés", mint a törvénymódosítást, ha egyszer "igazolódik a módosítás szükségessége"? Nincs itt túl sok lehetőség: vagy törvénymódosítással, vagy kormányrendelettel lehet faragni a már a KDNP által sem százszázalékosan támogatott törvényen. Lehet, hogy Csorba arra gondolt, hogy nem módosítás, hanem rendelet készül? Erre utalt hétfőn Harrach Péter is, amikor nyilatkozott a Népszabadságnak:

Harrach Péter meggyőződése szerint két hónap múlva át kell tekinteni a vasárnapi zárva tartásról hozott intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben – és erre a törvény lehetőséget biztosít – további „megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe". A KDNP-s politikus példát is említett, szerinte az üdülőhelyeken az üzletek számára biztosítani kell a nyitva tartás lehetőségét.

Advertisement

Hildebrand a trágár nótás cáfolattal kapcsolatban kifejezetten megbocsátó volt:

Nyilván nem mondhatja, hogy élvezte.

Share This Story

Get our newsletter