This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A Katolikus Újságírók Szövetsége helyreteszi a homofób tankönyv ügyét

Szerintük nem a homoszexualitáshoz hasonlatos bűn hazug állításokat terjeszteni a negyedikes tankönyvről, csak majdnem az!

Advertisement

Mi is írtunk arról, hogy egy negyedikeseknek szánt hittankönyvben ahomoszexuális cselekedetek súlyos, halálos bűnként szerepelnek, ez elég élénk vitákat is váltott ki a poszt alatti hozzászólásokban, de bármelyik értelmesebb annál a közleménynél, amit most a Magyar Katolikus Újságírók adtak ki az MTI-OS-ben.

"Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk" – írja az Ószövetség. (Leviták könyve 20,13) Legalább ennyire utálatos – ha bibliai értelemben nem is bűn – ha valaki néhány világos magyar mondat tartalmát felfogni képtelen lévén hamis állítást közöl.

Advertisement

Durr! Vétkeztem!

A teljes közleményt is bemásolom:

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége örömmel nyugtázza a katolikus hittankönyvek iránt mutatkozó újkeletű médiaérdeklődést.

Értetlenül áll ugyanakkor azon médiumok és magánszemélyek állításai előtt, amelyek illetve akik a Szent István Társulat negyedik osztályos hittankönyvét homofóbia vádjával támadják. A hittankönyv súlyos, halálos bűnnek nevezi a "homoszexuális cselekedetet". Nem tör pálcát a homoszexuális ember felett, de bűnnek mondja a cselekedetet.

Ez összhangban áll a Szentírásnak a kinyilatkoztatásra alapozott tanításával, illetve a zsidó és a keresztény hagyománnyal. "Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk" – írja az Ószövetség. (Leviták könyve 20,13) Legalább ennyire utálatos – ha bibliai értelemben nem is bűn – ha valaki néhány világos magyar mondat tartalmát felfogni képtelen lévén hamis állítást közöl.

A MAKÚSZ felhívja a figyelmet, hogy a Katolikus Egyház a "homoszexuális cselekedet" mellett számos más aktust is bűnnek tételez. Az érdeklődők horizontjának érdemi tágulása várható e tekintetben is a hittankönyvek további tanulmányozásától.

De nemcsak bűnök, hanem erények ismeretére is szert tehet, aki forgatja a hittankönyveket. Ezek közül az okosság erényének gyakorlása javasolható azoknak, akiknek nehézséget okoz néhány rövid, bővített mondat megértése.

Advertisement

A tankönyvről szóló posztot itt találjátok.

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter