Arr√≥l m√°r √≠rtam, mi√©rt l√°tszik BudapestrŇĎl a j√≥ √©s a gonosz k√ľzdelm√©nek az ukr√°n forradalom (noha nem az), √©s most megpr√≥b√°lom elmes√©lni, mi√©rt iparkodnak belg√°knak l√°tszani a k√°rp√°taljai magyarok (ez is √©rdekel benneteket, √ļgy tŇĪnik).

Vissza kell menni a nyolcvanas √©vek legv√©g√©ig. 1989-ben alakult meg a K√°rp√°taljai Magyar Kultur√°lis Sz√∂vets√©g. Azok olyan idŇĎk voltak, hogy egys√©gesen b√≠rtak fell√©pni a magyarok, a sz√∂vets√©gnek pillanatok alatt t√∂bb t√≠zezres tags√°ga lett, a vezet√©s√©ben szerepet v√°llalt szinte az eg√©sz elit, f√ľggetlen√ľl att√≥l, honnan j√∂tt, mit csin√°lt elŇĎtte (egyes kommunist√°k is!). Az idill nem tartott sok√°ig, j√∂ttek a konfliktusok, mint minden√ľtt a hat√°rokon t√ļl, lett k√©t sz√°rny, az egyik nyert, a m√°sik vesztett, ut√≥bbiak lettek az Ukrajnai Magyar Demokratikus Sz√∂vets√©g.

A KMKSZ √©s az UMDSZ az√≥ta harcol egym√°ssal, az elŇĎbbi f√ľggetlen pr√≥b√°l maradni (m√°rmint oda√°t, mert ide√°t egy√©rtelmŇĪ a fideszes k√∂tŇĎd√©se), ut√≥bbi nem (oda√°t sem, ott mindig az aktu√°lis hatalomp√°rthoz t√∂rleszkedik, ide√°t a baloldal szimp√°ti√°j√°t √©lvezi). Az elm√ļlt h√ļsz √©vben egyszer fordult elŇĎ, hogy a KMKSZ juttatott k√©pviselŇĎt az ukr√°n parlamentbe, Kov√°cs Mikl√≥s KMKSZ-eln√∂k szem√©ly√©ben, az UMDSZ-nek ez t√∂bbsz√∂r siker√ľlt, hol √≠gy, hol √ļgy, hogy finom legyek. Ciklusok √≥ta a beregsz√°szi Gajdos Istv√°n √∂r√ľlhet, aki a 2004-es narancsos forradalom elŇĎtt szoci√°ldemokrata volt (akkor az√© a p√°rt√© volt a t√©nyleges hatalom), onnan lel√©celt a szocialist√°khoz, k√©sŇĎbb a R√©gi√≥k P√°rtj√°ban k√∂t√∂tt ki, de tegnap, cs√ľt√∂rt√∂k√∂n megpattant (ez azt mutatja, hogy Janukovics√©knak befellegzett, sz√©t fognak hullani).

Ahogy a kor√°bbi cikkemben fejtegettem, a mindenkori ukr√°n hatalomp√°rtok - ak√°r r√©gebben a szoci√°ldemokrat√°k, ak√°r ut√≥bb az RP - soha nem bajl√≥dtak eszm√©kkel √©s egy√©b h√ľlyes√©gekkel, arra j√∂ttek l√©tre √©s mŇĪk√∂dtek, hogy ellenŇĎrizz√©k az √©let minden ter√ľlet√©t, k√ľl√∂n√∂s tekintettel a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ milli√°rdokra. √Črdekes m√≥don fŇĎk√©nt a k√°rp√°taljai magyarok szempontjai felŇĎl mer√ľl fel az oroszokhoz val√≥ viszony dilemm√°ja. Oroszok alatt nem Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint √©s Moszkv√°t kell √©rteni, hanem az ukrajnai orosz anyanyelvŇĪ lakoss√°got. A keletukr√°nokat, a kr√≠mieket stb., akik rengetegen vannak. A n√©pess√©g fele, mondhatni.

Advertisement

Nem annyira bonyolult, mint elsŇĎre l√°tszhat. A 2000-es √©vek elej√©re Ukrajn√°t cakkpakk lerabolt√°k a donyecki, dnyipropetrovszki, luhanszki √©s kijevi oligarch√°k. Kis t√ļlz√°ssal (ilyenek vannak a cikkben, csak a tiszt√°nl√°t√°s √©rdek√©ben) minden az √∂v√©k lett akkorra, a gazdas√°gi √©s az adminisztrat√≠v hatalom egyar√°nt. R√°ad√°sul az emberek maguk √ļgy √©rezt√©k, egy√°ltal√°n nem √©lnek jobban, mint mondjuk a Szovjetuni√≥ idej√©ben (annak ellen√©re, hogy n√©mi fejlŇĎd√©s az 1997-es reformok ut√°n az√©rt volt, nem voltak √ľresek a boltok, a fizet√©sek √©s a nyugd√≠jak nem k√©stek h√≥napokat, mint a tot√°lis k√°osz idej√©n). A nyugatukr√°nokat k√ľl√∂n ideges√≠tette, hogy olyan emberek ir√°ny√≠tj√°k az orsz√°got, parancsolnak nekik, akik ukr√°nul sem tudnak. A Janukovics-f√©le v√°laszt√°si csal√°s (plusz a riv√°lis Viktor Juscsenko megm√©rgez√©se) azt√°n felrobbantotta a puliszk√°t mamalig√°t.

A narancsos forradalomkor a KMKSZ nemigen lav√≠rozott, mint most, Kov√°cs Mikl√≥s l√©nyeg√©ben Juscsenk√≥√©k mell√© √°llt, Gajdos meg, ahogy eml√≠tettem, vill√°mgyorsan elmenek√ľlt a s√ľllyedŇĎ haj√≥r√≥l. Mi lett ennek a k√∂vetkezm√©nye? A k√°rp√°taljai magyarok sz√°m√°ra nem sok j√≥. A Timosenk√≥√©k-f√©le √ļj hatalom erŇĎteljesen elkezdte a (v√©lt vagy val√≥s, mindegy) nagyukr√°n √©rdekeket √©rv√©nyes√≠teni. Nem igaz√°n akart√°k b√°ntani a magyarokat, az oroszokat akart√°k b√°ntani. Miszerint az orosz kisebbs√©get. Az ukr√°nos√≠t√°s ellen√ľk ir√°nyult, a magyarok csak √©ppen ott voltak, szeg√©nyek. A kisebbik kisebbs√©gek ugyan√ļgy megsz√≠vt√°k ezeket, mint a hatalmas kisebbs√©g.

Advertisement

Azt√°n Janukovics visszat√©rt, a gazd√°ival √©s a h√≠veivel egy√ľtt. ElŇĎbb minisztereln√∂k lett (durva, hogy az az ember nevezte ki, Viktor Juscsenko, aki a forradalomban legyŇĎzte), ut√≥bb hozta az eln√∂kv√°laszt√°sokat is. A nagypolitikai r√©sz√©t ismeritek, Julija Timosenko b√∂rt√∂nbe ker√ľlt, minden szarh√°zi √ļjra t√°gas irod√°kban √ľlt, √©s m√°s m√≥k√°s dolgok t√∂rt√©ntek. Viszont b√°r 2000 k√∂rny√©ki m√≥don m√°r nem lehetett visszarendezŇĎd√©st foganatos√≠tani (Janukovics is ink√°bb megtanult ukr√°nul), de n√©h√°ny fontos t√∂rv√©nyt (p√©ld√°ul a nyelvt√∂rv√©nyt) meghoztak. Nem a magyar, hanem az orosz anyanyelvŇĪek √©rdek√©ben. A magyarok megint √©pp ott voltak, csak most nem sz√≠vtak. Nem v√©letlen, hogy mik√∂zben az a h√≠res, sokszor hivatkozott v√°laszt√°si t√©rk√©p keleten k√©k, nyugaton meg narancssz√≠nŇĪ, addig K√°rp√°talj√°n k√©k volt legut√≥bb is. Ez nemcsak a magyarokon m√ļlott, de rajtuk is.

Mindez kor√°ntsem jelent olyasmit, hogy ezek a magyarok Janukovics-rajong√≥k lenn√©nek. Nagyon is tudj√°k, ki az az ember, √©s ut√°lj√°k, mint a szart. De a mostani forradalom mell√© sem √°llhatnak. Egyr√©szt, mert eml√©keznek arra, hogy Timosenko idej√©ben nem volt vid√°m az √©let. M√°sr√©szt, mert hi√°ba pislognak erŇĎsen, sehol sem l√°tj√°k azokat a h√≠res europ√©ereket, akiket nyugatr√≥l oly sokan l√°tni v√©lnek. Harmadr√©szt, mert az eg√©sz demokrat√°sdi csak √©rtelmis√©gi vircsaft, a hŇĎb√∂rg√©s helyett ink√°bb hozza a post√°s idej√©ben a nyugd√≠jat, utalj√°k rendesen a fizet√©seket, egy√°ltal√°n, legyen munka. Negyedr√©szt √©s fŇĎk√©nt: egy√©b sem hi√°nyzik nekik, mint az, hogy hatalomhoz jussanak a nyugatukr√°n nacionalist√°k. Azok, akiknek mindig is kedves sz√≥rakoz√°suk volt p√©ld√°ul, hogy a vereckei eml√©kmŇĪvet, az ungv√°ri PetŇĎfi- meg a t√©csŇĎi Kossuth-szobrot baszkur√°lj√°k. Eddig be√©rt√©k ennyivel, de mi lesz, ha v√©rszemet kapnak?

Advertisement

(Disclaimer: 1991-ben telep√ľltem √°t Magyarorsz√°gra, 1989-ben r√©szt vettem a KMKSZ megalak√≠t√°s√°ban, egy √©vig eln√∂ks√©gi tagja voltam.)