A karácsonyi napok legviccesebb kamucikke az Indexé

Illustration for article titled A karácsonyi napok legviccesebb kamucikke az Indexé

Tényleg iszonyatos, hogy ilyenkor is írni kell valamiről, ők azt írták meg, hogy Budapest Williamsburgje a Gozsdu udvar. Egy egyéves, januári Gawker-poszt alapján, ahol a Gozsdu ráadásul csak egy darab szavazatot kapott!

Advertisement

Az élet egyik legnagyobb hülyesége, hogy karácsonykor is be kell tenni valamit a lapokba, bár azt nem kívánja se az újságírók, se az olvasók teste-lelke. Előbbiek és utóbbiak is jobban járnának azzal, hogy pár napig sajtómentesen zabálnának, piálnának és sokat aludnának. Ilyenkor kerülnek elő a kétnapos Facebook-posztok, a fura hangzású külföldi lapokból átvett gyanús hülyeségek, a funkciótlan toplisták és társaik. Éppen ezért nem keresztre feszíteni akarom az Indexet – majd húsvétkor –, hiszen ez bármelyikünkkel megtörténhetett volna, de ők egy igazán vicces gagyibakit követtek el.

Advertisement

A Karácsonyi Fekete Hírlyuk legsötétebb napja 26-a, ekkor már ugyanis napok óta nem történik semmi. Ekkor vették észre azt a Gawker-posztot, amiben amerikai anyablogunk azt kérdezte az olvasóitól, hogy az ő városukban mi számít a helyi Williamsburgnek. (Ez New York, azon belül Brooklyn divatos hipszter-művész-álművész-mulatós-zabálós negyede, a helyi Gawker-olvasók Rómába oltott Mekka-Jeruzsáleme.) Az éles szemű Index-munkatárs azt is kiszúrta, hogy a poszthoz járó táblázatban a sok amcsi város mellett Budapest is szerepel, méghozzá azzal, hogy a mi Willamsburgünk a "Goszdu udvar".

Illustration for article titled A karácsonyi napok legviccesebb kamucikke az Indexé
Advertisement

El is készült a cikk, a címe A Gozsdu udvar lett a legmenőbb, és úgy osztják a Facebookon, mint államtitkár az ingyenpénzt.

A poén pusztán annyi, hogy ezt a posztot 2014. január 29-én rakták ki a Gawkerre. Vagyis majdnem egy egész éves cikket sütött el nekünk az Index azzal a fordulattal, hogy a Gawker "most pedig közzé is tette" a körkérdése eredményeit. Ha megnézzük azt a szintén ebben a posztban publikált táblázatot – ehhez egyetlen linkre kellett volna kattintania a cikkszerzőnek – kiderül, hogy egy (1, one) darab szavazat érkezett Budapest Williamsburgjére.

Advertisement
Illustration for article titled A karácsonyi napok legviccesebb kamucikke az Indexé

A cikk késő este került ki az Indexre, és a Tumblr mindig éber mániákusai azonnal kiszúrták a dolgot. Reagált az Index? Igen! Anélkül, hogy a cikkben jelezték volna, hogy bocs, ezt beszoptuk, amiben nincs semmi ciki, kicsit belejavítottak utólag, kihúzva azt, hogy "most pedig". Mármint hogy a Gawker "most" tette volna közzé az eredményt. Az Index-cikk így azonnal támadhatatlanná vált. Volt ilyen kérdés? Volt. Közzétették? Közzé. Mikor? Valamikor. Lehet továbbhaladni, jó cikkgyártást minden hírrabszolgának!

Share This Story

Get our newsletter