Kal√≥zos Cubanero Fuerte kubai vil√°gossal √©s egy v√∂r√∂s csillagos Rogue Mocha Porter amerikai f√©lbarn√°val. Annak √∂r√∂m√©re, hogy n√©h√°ny √©vtized k√©s√©ssel v√©gre v√©ge ennek a hidegh√°bor√ļs h√ľlyes√©gnek. Mit tud a kubai forradalommal szemben az amerikai s√∂rforradalom?

El√©g vicces, hogy Barack Obam√°val a Castro fiv√©rek k√∂z√ľl pont Ra√ļl fogott v√©g√ľl kezet, mert Fidellel ellent√©tben ŇĎ t√©nyleg komolyan vette a kubai forradalomban a kommunizmust. Az orsz√°got 1959 √©s 2008 k√∂z√∂tt vezetŇĎ Fidel annyira volt csak kommunista, mint a jelenlegi k√≠nai vezet√©s: egyszerŇĪen ott √©s akkor ez szolg√°lta az √©rdekeit, a hatvanas √©vek elej√©n j√≥ √∂tletnek tŇĪnt Kub√°t Amerik√°val szemben a Szovjetuni√≥hoz dr√≥tozni. A fene se gondolta volna, hogy rendszere √©vtizedekkel fogja t√ļl√©lni mag√°t a vontat√≥haj√≥t is.

Mint ahogy tal√°n azt sem gondolta volna ez a k√©t ravasz fiatalember, hogy tizenegy amerikai eln√∂k hivatali idej√©vel k√©sŇĎbb m√©g mindig ŇĎk lesznek Kuba fŇĎn√∂kei. Forradalmukat Eisenhower eln√∂ks√©ge v√©g√©n v√≠vt√°k, a gyŇĎzelem ut√°n amerikai k√∂rutat is tettek. IlyenbŇĎl azt√°n nem lett t√∂bb, miut√°n ny√≠ltan kommunist√°k lettek, pl√°ne azut√°n, hogy ‚Äď m√°r Kennedy eln√∂ks√©ge alatt ‚Äď elkezdtek szovjet atombomb√°k √°ramlani az Amerika szomsz√©ds√°g√°ban fekvŇĎ szigetre. Nyolc tov√°bbi amerikai eln√∂k t√∂lt√∂tte ki t√∂bb√©-kev√©sb√© hivatali idej√©t ‚Äď Johnson, Nixon, Ford, Carter, Reagan, id. Bush, Clinton, ifj. Bush ‚Äď, m√≠g az Eisenhower ut√°ni tizedik eln√∂k, Obama v√©g√ľl megint tal√°lkozott egy Castr√≥val, Ra√ļllal, akivel szombaton fogott kezet Panam√°ban.

Val√≥sz√≠nŇĪleg azt sem gondolta volna senki a kubai forradalom idej√©n, hogy Amerik√°ban egyszer s√∂rforradalom lesz. Az ipari s√∂rgy√°rt√°s addigra teljesen megette az amerikai s√∂rt, ami egyenlŇĎv√© v√°lt a v√≠z√≠zŇĪ, alacsony alkoholtartalm√ļ √≥cskas√°ggal. A hetvenes √©vek k√∂zep√©n indult el az a folyamat, ami m√°ra j√≥val t√ļlhaladta Amerika hat√°rait: a mind az ipari s√∂rre, mint az eur√≥pai hagyom√°nyokra fittyet h√°ny√≥ kis√ľzemi, k√≠s√©rletezŇĎ s√∂rfŇĎz√©s. Az√≥ta fŇĎzd√©k sz√°zai fŇĎznek jobbn√°l jobb s√∂r√∂ket Amerika-szerte, k√∂zt√ľk a koccint√°shoz haszn√°lt Mocha Portert k√©sz√≠tŇĎ, Oregon √°llambeli Rogue is.

Advertisement

Ezt a k√∂rt Amerika nyerte. A Rogue illatos, testes portere finomabb s√∂r, mint a cukorral k√©sz√ľlt, √©desk√©s Cubanero Fuerte. Persze lehet, hogy egy kubai tengerparton heny√©lve ut√≥bbi esne jobban, legal√°bbis azokban a percekben, am√≠g valaki nem ker√≠t egy √ļj √ľveg rumot. Sajnos soha nem j√°rtam m√©g Kub√°ban, √©s ebben a furcsa Kub√°ban, ami Castr√≥√©k alatt lett, m√°r nem is fogok. Azt pedig egyelŇĎre senki nem tudja, hogy az 1961 ut√°n lassan √ļjrany√≠l√≥ havannai √©s washingtoni nagyk√∂vets√©geken t√ļl milyen kapcsolata lesz m√©g a k√©t orsz√°gnak.