Illustration for article titled A jobboldaliak környezetszennyezőbbek, mint a balosok?

Tulajdonképpen erre a megállapításra jutottak a Pennsylvaniai Egyetemen, a NatGeo cikke szerint. Én meg arra, hogy az USA-ban ezek szerint a magyarországinál is rosszabb a helyzet, ha a hétköznapi élet átpolitizáltságát nézzük.

Advertisement

A kísérleti alanyokat ugyanis felvilágosították az energiatakarékos kompakt fénycsövek előnyeiről, majd választás elé állították őket: hagyományos izzó vagy menő új, amivel pénzt spórolhat? A konzervatívok egyértelműen inkább olyan izzót választottak, amelyiken nem szerepelt a környezetkímélő címke. (Kivéve, amikor egyforma áron kínálták nekik valamennyit.)

A helyzet az, hogy az Egyesült Államokban annyira napirenden van a politikában a széndioxid-kibocsátás csökkentése, hogy ennyire hétköznapi és látszólag józan paraszti ésszel eldönthető kérdésekre is kihat.

Advertisement

A kutatók egyébként azon agyalnak, hogy érdemes-e egyáltalán "dicsekedni" egy termék zöld tulajdonságaival az USA-ban, mert ez marketing szempontból ma már rosszul sülhet el: kevesebb liberális fogyasztót hoz, mint amennyi konzervatívat visz.

Nekem elsőre az ugrott be, hogy hehe, mennyivel előrébb járunk az amcsiknál: az EU-ban már rég nem lehet hagyományos izzókat árusítani (hogy ez a környezetvédelem, vagy a gyártói lobbi érdeme-e, abba most ne menjünk bele).

Advertisement

Azután meg az, hogy Magyarországon mennyire nem kötődik politikai oldalhoz a környezetvédelem, vagy a zöld szemlélet. Illetve azt lehet mondani, hogy tipikusan ellenzéki dolog - függetlenül attól, hogy épp milyen színű a kormány.

Vagy szerintetek nem így van?

[via inhabitat. fotó: WFrankhouser_Week9 by WilzDezign, on Flickr]

Share This Story

Get our newsletter