Illustration for article titled A Jobbik és Novák újra megpróbálja a lájtosított náci emléktúrát

Tavaly kórházban végezte, ahol majdnem belehalt a műtétbe Novák Előd. A magát konszolidáltnak mutató Jobbik és a reklámarcának számító képviselő most mégis megint nekivágnak a Kitörés emléktúrának. De ilyen a szélsőjobb, ha bekerül a parlamentbe: képtelenek végiggyalogolni a rendes távot.

Advertisement
Illustration for article titled A Jobbik és Novák újra megpróbálja a lájtosított náci emléktúrát

"Amire mindenkinek szüksége lehet: időjárásnak megfelelő ruházat, erős, a bokát jól rögzítő lábbeli."

Advertisement

Mi ez, talán az aggódó tanító néni osztálykirándulás miatt körbeküldött emailjének részlete egy alsós osztály levelezőlistájáról? Nem, ez az óbudai Jobbik Kitörés emléktúrára hívó plakátjának egyik részlete. Nem is csoda, hogy ennyire bokacentrikusak, hiszten a tavalyi eseményen Novák Előd eltörte a bokáját, hogy utána majdnem belehaljon egy műtét közbeni komplikációba, amikor állítása szerint leállt a légzése.

A Kitörés emléktúra az a magyar náci, hungarista és egyéb rasszista-szélsőjobbos csoportoknak, mint a katolikusoknak húsvét vagy a pergető horgászoknak a süllőtilalom vége: az év legfontosabb ünnepe. A Budapesten körülzárt náci német és magyar csapatok kitörési kísérletére emlékeznek ezzel.

Advertisement

A szovjet ostromgyűrűbe zárt katonák 1945. február 11-én próbáltak meg kiszabadulni a harapófogóból, hogy elérjék a Budától akkor 30-40 kilométerre álló német csapatokat. A nácik és szövetségeseik ekkor már lényegében beszorultak a Várba és közvetlen környékére. A 43 ezer Budán rekedt német és magyar katona nagy része nekivágott, de a célt mindössze 700 német és pár tucat magyar érte el, a többieket megölték vagy foglyul ejtették a szovjetek.

A kitörésre való megemlékezés tehát a legkeményebb magyar szélsőségesek évi nagy ünnepe. De általában ők nem tízkilométeres laza sétával emlékeznek meg, hanem az eredeti kitörők valamelyik 30-60 kilométeres útvonalát követve átvágnak a budai hegyeken és elgyalogolnak az egykori frontvonalig, gyakran korhű öltözékben.

Advertisement

A legjobban szervezett, magát politikamentes teljesítménytúrának mondó Kitörés 60 – ahol természetjáró teljesítménytúra-pontokat is lehet szerezni – például 60, 35 és 25 kilométeres távokon indul.

De persze a könnyített jobbikos túra sem teljes történelemhamisítás, hiszen ezrével voltak olyan nácik, akiket 10 kilométeren belül lőttek le.

Advertisement

A megemlékezés annyira alapvető része a kitöréstúráknak, hogy a Tök melletti erdőben, a leggyakoribb túraútvonal mentén illegális, nyilaskeresztekkel és náci szimbólumokkal díszített, német–magyar nyelvű emlékművet is állítottak, amit a Cink írt meg annak idején.

Advertisement

A jobbikos kirándulás különlegessége még, hogy a plakát tanúsága szerint az egyik médiatámogató a Kurucinfó.

Végül itt az óbudai Jobbik remek felhangoló videója, rozsdás náci rohamsisakkal és láncfűrésszel pózoló, síri hangú jobbikos aktivistával:

(A fenti plakát Rrock0out posztjából érkezett.)

Share This Story

Get our newsletter