Illustration for article titled ​A jó Sztálin (főszerepben: Orbán Viktor)

Szerintetek érdemes közvetlenül felkeresni Magyarország miniszterelnökét a haza egyszerű polgárainak bús panaszaival? Vagy jobb az ilyesmivel óvatosnak lenni?

Advertisement

A kommunizmusban – vagy a létező szocializmusban, vagy mi a nyavalya volt az – nagyon gyakran gondolták azt a kedves emberek, főként az ilyen alkotó értelmiségi fazonok, hogy a legfontosabb ember biztosan nem tudja, mi zajlik a mindennapokban. Mert ha tudná, véget vetne az igazságtalanságoknak. Hiszen a legfontosabb embernek muszáj bölcsnek lennie, különben hogyan lehetne éppen ő a legfontosabb? Nyilvánvaló, hogy mindenekelőtt a környezete akadályozza a tisztánlátásban, egyszerre szolga- és karvalylelkű sameszai teszik lehetetlenné, hogy rendet tegyen, hogy fellépjen a lakosság érdekében.

Ennek lett egy olyan következménye – pl. a Szovjetunióban –, hogy emberek és embercsoportok nagyívű levelekben és beadványokban fordultak Joszif Visszarionovics Sztálinhoz, majd később Leonyid Iljics Brezsnyevhez, rendszeresen, hogy csapjon már szét. Mert az, ami zajlik – a vörös farok nem maradhatott le –, nem egyeztethető össze az új világ építésének magasztos eszméivel és célkitűzéseivel.

Advertisement

Sztálin és Brezsnyev nem csapott szét, sajnos. Egyrészt, mert egyikük sem volt bölcs és jó, másrészt, mert ezek a levelek és beadványok el sem jutottak hozzájuk. Azon, hogy kellőképpen helyretegyék szerzőiket, népes apparátus dolgozott.

Meglehetősen közeli ismerősöm – bizonyára, mert a kommunizmusban nőtt fel, pont mint én, már nagyfiú volt, amikor meghalt a vén szaros LB – azt mondja, néha úgy érzi, Magyarország miniszterelnöke sem tudhat minden agyfaszról, ami zajlik ebben az országban. Tiborci szinteken. Magyarország miniszterelnöke nem Sztálin ugyan, pláne nem Brezsnyev, de akkor sem lehet ilyen nem bölcs és nem jó.

Advertisement

Magyarország miniszterelnöke szerinte nem hagyhatná (a teljesség igénye nélkül)

  • hogy szétbarmolják kishantosi biogazdaságot
  • hogy minden közbeszerzést ugyanazok a cégek nyerjenek el
  • hogy Hoffmann Rózsa utolsó leheletei egyikével tökéletesen idióta tankönyvrendeletet alkosson és léptessen életbe
  • hogy a Várkert Bazár emléktábláján nagyobb legyen a neve, mint az építészeké és bárki másé
  • hogy az MTI fotórovatvezetőjét megalázzák, amikor épp őt akarná lefényképeztetni szavazás közben
Advertisement

Satöbbi, satöbbi. Tuti, hogy ezeket, az ilyeneket a tudta nélkül csinálják a katonái. Ha tudna róluk, nem engedné. Elhajtaná a francba ezeket az idiótákat.

Hát, én elhiszem, hogy a káderprobléma probléma. Pláne, hogy a nívósabb agyakat, amelyek kompetenciáira az első kormányzati ciklusában még igényt tartott, időközben elutálták a környékről. Így aztán abból kell főznie, ami kéznél van. Habony Árpádokból, Lázár Jánosokból. Hoffmann Rózsákból.

Advertisement

Na de. Ha jobban belegondolunk, arról azért csak kellett tudnia – ráadásul jó előre –, hogy futballstadion épül felcsúti háza szomszédságában? Meg Simicska Lajost és Mészáros Lőrincet is régről ismeri, nemde? Hogy csak egy-két ilyen kézenfekvő példával éljek?

Mit gondoltok?

Azt hiszem, jobb, ha lebeszélem az ismerősömet arról a beadványról. Pedig a vázlattal, azt mondja, már el is készült. Ki tudja, mi mindent tenne vele a népes apparátus!

Share This Story

Get our newsletter