This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A jegypénztárakba is bejutott a bérletmaffia

Illustration for article titled A jegypénztárakba is bejutott a bérletmaffia

Beépített próbavásárlók buktatták le a beépített pénztárost, aki a mit sem sejtő utasoknak valódi, de újrafelhasznált szelvényeket árult. Még nyugtát is adott, olyat, amit a fülkéje előtt szedett össze az eldobált példányokból.

Advertisement

Mégsem hazudott mindenki, akit az ellenőrök hamis bérlettel kaptak el, majd ártatlan szemmel azt állította, hogy rendes BKV-jegypénztárban vette a bérletét. (Itt van például egy ilyen eset a BKV-figyelő blogról). A Cink tudomása szerint ugyanis durván fél évvel ezelőtt a BKK-sok tényleg lebuktattak egy bűnöző pénztárost.

A cég belső ellenőrei rendszeresen próbavásároltak, így jutottak el addig a pénztárfülkéig, ahol hamis bérletet kaptak a pénzükért. Egész pontosan nem teljesen hamisat, hanem egy valódi, egyszer már felhasznált szelvényt, amit kihipóztak - vagy lézeres módszererrel szedték le róla az eredeti dátumot - és ki is vasaltak, hogy újnak látszódjon. Az ellenőröknek nem is maga a szelvény, hanem az szúrt először szemet, hogy a kapott nyugta 15 perccel korábbi időpontra szólt. Mint később kiderült, a pénztáros időről időre begyűjtött pár, a vevők által otthagyott nyugtát, és ezeket adta ki a kamuszelvények mellé.

Advertisement

Miután rövid időn belül sikerült ilyen 3 példányt venniük, a bizonyítékok birtokában rendőrt hívtak, behatoltak a pénztárfülkébe, ahol egy borítékban meg is találták a hamisszelvény-készletet. A szelvényeken lévő QR-kódok alapján egyébként azt is meg tudták mondani, hogy eredetileg mikor és hol adták el őket.

Azt csak feltételezték, hogy az illető egy jól szervezett banda tagja, aminek az emberei az aluljárókban elkérték a lejárt bérletszelvényeket, mások kihipózták-lézerezték és frissre vasalták a szajrét majd megint mások eladták azt.

Advertisement

A lebukott pénztáros ügyében még bőven tart az eljárás, tudtunkkal most éppen az ügyészségen. Ez a 2012-es klassz Origo-riport jól érthetően mutatja be, hogyan működtek a bérlethamisító bandák. Onnantól, hogy a BKK komolyabban rászállt a bérletbiznisz ellenőrzésére, egyre világosabban látszott, milyen hatalmas üzlet a hamisítás. Nagyrészt ez az oka annak, hogy most áttérnek a helyben nyomtatott szelvényekre, amikre az utasok igazolványszámát is ráégetik.

(illusztráció: index.hu)

Share This Story

Get our newsletter