Illustration for article titled A japánok nem fogják büntetni a rajzolt gyerekpornót

Az új törvény tiltja a gyerekpornó birtoklását és a gyerekek szexuális tárgyként való ábrázolását az országban, ám az animékre és a mangákra mindez nem vonatkozik.

Advertisement

A japán parlament felsőháza szerdán fogadta el a törvényjavaslatot, amely kimondottan csak a fényképekre és videókra vonatkozik, vagyis a nagy hagyományokkal bíró képregényekre és rajzfilmekre nem. A törvény értelmében egy évig terjedő börtönnel, illetve pénzbüntetéssel sújthatják azt, akit gyerekpornó birtoklásán érnek. Eddig csak a készítését és a terjesztését büntették, a birtoklását nem.

Bár a gyerekpornó készítésében és terjesztésében nemzetközileg is élen járó Japánban már ez is fontos lépés lehet, igen komoly kiskaput hagytak a jogalkotók, hiszen számtalan manga vagy anime ábrázol gyerekekkel kapcsolatos szexuális fantáziákat. A Japánnak gazdaságilag is fontos iparágat egyébként a szólás- és alkotói szabadságra hivatkozva vették ki a törvény hatálya alól.

Advertisement

A Kotaku tweetekkel szemlélteti a japán és az amerikai hozzáállást: utóbbiak nem értik a dolgot, előbbiek szerint viszont "ezek csak rajzok", és különben is, az amerikaiak inkább foglalkozzanak a saját bűnözőikkel.

Fotó: Takamex/Shutterstock

Share This Story

Get our newsletter