A japán pornóművészet

Bizonyos szövegkörnyezetben a japán szó azzal a jelentéssel bír, hogy perverz. Pedig nekik aztán még elfogadható ürügyük is van az elhajlásra. Egyenesen elismerést érdemelnének.

A nők a XVIII. századig kizárólag háttérszereplőkként tűntek fel a japán művészeti alkotásokon. Kitagavo Utamaro forradalmi fametszetei, az ún. ukijoék jelentették az új korszak kezdetét, amikor különleges technikával készült festményein a kor celebei, a gésák megjelentek. Nagy port kavartak a kivillanó nyakszirtek, ám alig egy évszázaddal később már Katsushika Hokusai egészen nyíltan ábrázolt együttlétei előtt hajtott fejet a közönség.

Advertisement

Utamaro páratlan berlinkék színe

Hokusai egyszerre sugároz szemérmességet és megmosolyogtatóan túlzó

Japánban sokkal több ember él, mint Németországban, lényegében akkora helyen, mint Németország ötöde. Mivel a földrajzi adottságok miatt a terület mindösszesen 18%-a lakható, hatalmas a népsűrűség. Ez természetesen a társadalomra is hatást gyakorol. Ahol ennyien zsúfolódnak össze, ott elkerülhetetlen a mindent behálózó szigorú szabályrendszer, ami a szárnyaló japán gazdaság alappillére is. A szorgalmas hangyaként dolgozó polgárok között máig nem egyedi, hogy a rosszul teljesítő vállalatvezető harakirit követ el szégyenében.

Advertisement

Nem csoda, hanem természetes pszichológiai folyamat tehát, hogy a hétköznap börtönéből az európai közízlés számára nehezen emészthető fantáziadús deviancia a kiút.

Advertisement


Szolid mangakép

A pornót azért cenzúrázzák. Törvény tiltja a nemi szervek megjelenítését, ez alól a felnőttfilmek sem kivételek. Ennek a tiltásnak többek között olyan, azóta a pornóműfajban bevett kategóriákat köszönhetünk, mint a bukkake, amiben férfiak csoportja élvez egy nő arcára, anélkül, hogy nemi szervüket mutatná a kamera. Ezzel a kiskapuval játsszák ki a cenzort, és válik a pénisz elfogadott és jogszerű eufemizmusává az ondó.

Advertisement


Obszcénnek találjátok? Pedig ez csak egy utalás

Néhány évvel ezelőtt az internet népe egy mémhullám erejéig a legbizarrabb képekre egy hajszálvékony cenzúracsík helyezésével üzent szellemes módon a nevetséges képmutatásra.

Advertisement

Így már jó, ugye?

Egy webshopban megvásárolható dísztárgy első ránézésre pusztán egy szodomita pillanatot ábrázol, ám valójában számos művészi értékkel rendelkezik. A háttérben látható hullám például a korábban bemutatott Hokusai leghíresebb festményének parafrázisa, ami szimbolikus aláfestése az animálszex-jelenetnek. A szintén a szigetországban tősgyökeres animálpornó (főleg a polipokkal történő válfajának modern használata) ugyanúgy a cenzúra és az eufemizmus kapcsolatára vezethető vissza. Ebben az esetben a csápok szimbolizálják azt, amit korábban a sperma.

Advertisement

Ám a kép tulajdonképpen Japán Pearl Harbor-i önbizalmát ábrázolja. Az emblematikusan amerikai pin-up girl irányzat 1941-ben indult hódító útjára. Általában az amerikai hadsereg bombázó repülőinek oldaláról drukkoltak a pin-up lányok a hazafias hősöknek
.

Advertisement

Pontosan ugyanebben az évben a japán hadsereg támadta meg az Amerikai Egyesült Államokat, felkavarva a politikai állóvizet. Azzal a lendülettel, ahogyan a polip ráveti magát a fiatal nőre, aki – Japánról beszélünk – nyilvánvalóan vonzó, meztelen, és ahogyan a nemzeti szexkultúrától várható, ellenkezése mímelt. Vizsgáljátok meg közelebbről:

Advertisement

A japán találékonyság az erotikában azonban ennél is sokszínűbb. Egyetlen más nép sem bír ilyen kifinomult képzelőerővel. Például kinek ne fordult volna már meg a fejében, hogy az utcán sétálva megállítsa az időt, és amíg mindenki dermedten áll, kedvére szórakozzon? Ezt és ennél is izgalmasabb ötleteket öntött már formába a japán pornóművészet.

A felnőtt japán rajzfilmek
 mint kategória nemzetközi neve a hentai, ahol az eddigieknél is jobban elszabadul a kortárs potencia. A híresen magányos és meredeken hanyatló népességszaporodási adatokkal rendelkező japán társadalom által kedvelt műfaj gyakori témái a fiatal nő és idősebb férfi közötti aktus, vagy a földönkívüliekkel teremtett szexuális kapcsolat. További hentai jelenségek:

  • Porn-MMORPG: számítógépes játékok karakterei explicit helyzetben. Viszont egyes filmekben a női karakter csak sétál a játék díszletében
  • Makrofília: óriás, vagy éppen törpe méretű emberek viszonya normál méretű társaikkal.
Advertisement


És mennyi minden van még, ami annyira érthetetlen, hogy nem is lehet róla értelmesen írni.

Advertisement

Személyes kedvencem a humanoid űrprostituált története, aki egy galaktikus szexverseny keretében különböző típusú létformákkal közösül egyenként. Az nyer, aki előbb okoz orgazmust partnerének. A nőn nem fog ki sem a növény, sem a robot, sem a bizarr, varangyszerű lény, akiből nemzőszervei szárnyas péniszként igyekeznek szent céljukat beteljesíteni. Az utolsó részben két humanoid, egy férfi és a nő kerül ringbe, és a történetben egyedülálló módon egyszerre érik el a csúcspontot.

Mi ez, ha nem művészet?

Share This Story