Emir Kusturica & The No Smoking Orchestr√°val nyit a Budapest Park m√°jus 1-j√©n. A plak√°tok szerint a HVG a koncert elsŇĎ sz√°m√ļ m√©diapartnere.

Ha van √ļjs√°g Magyarorsz√°gon, ami kŇĎkem√©nyen antiputyinista napjainkban (nem egy van, tudom, mi sem esz√ľnk az eln√∂k √ļr tenyer√©bŇĎl, √©s m√©g sokan m√°sok sem), akkor a HVG biztosan az. Emir Kusturica viszont, ahogy ez m√°r lenni szokott, m√°sk√©ppen l√°tja a vil√°got, mint a Nyugat √©s csatolt r√©szei. N√©h√°ny napja ilyeneket mondott Szamar√°ban: "Sajnos Ukrajna ugyanazon az √ļton j√°r, mint kor√°bban Jugoszl√°via. Ugyanaz a katasztr√≥fa zajlik. √ögy v√©lem, Oroszorsz√°g k√∂teles megv√©deni az oroszokat, akik Ukrajn√°ban √©lnek." Hozz√°tette m√©g, hogy turn√©ra indul Ukrajn√°ba is, az ott √©lŇĎ oroszok t√°mogat√°s√°ra.

Nincs ezzel persze semmi baj, semmi se legyen fekete-feh√©r, ink√°bb csak √©rdekes a dolog, ez√©rt √≠rtam meg. (√Čn is nagyra becs√ľl√∂m a muzulm√°nb√≥l pravoszl√°vv√° lett filmes munk√°ss√°g√°t, az Arizona Dream ut√°n sem ut√°ltam meg, a k√∂nyv√©t is √©rdeklŇĎd√©ssel olvastam. Arr√≥l m√°r nem is besz√©lve, hogy Bayer Zsolt p√©ld√°ul mekkor√°t bulizott tavaly a kommunista Manu Chao hangverseny√©n.)

A koncert, aminek egy részletét beemeltem, Kijevben volt tavaly, a város felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából rendezték. Vagány, ahogy egymás mellett lengenek az ukrán és az orosz zászlók, békésen, barátságosan: