This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A hungarikum, ami az összes hungarikumlistáról lemaradt

Még egy akácfából ácsolt bódéban vásárolt birkapörkölttel leöntött mobilról Kürt adamentési eljárással visszaállított Puskás Ferenc életmű sem akkora hungarikum, mint lelőni egy lopakodó repülőgépet. Dani Zoltán csinálta, aki azóta pék, és összehaverkodott a pilótával, akit lelőtt.

Advertisement

A jugoszláv hadsereg székely ezredese 1999. március 27-én lőtt le egy amerikai F–117-es lopakodó bombázót. Dani egy légelhárító rakétaosztály parancsnokaként dolgozott, egy hosszúhullámon működő régi radarral mérték be az amerikai légierő érinthetetlennek hitt szögletes csodagépét, majd két rakétával lelőtték. Dale Zelko pilóta sikeresen katapultált, másnap hajnalban kimentették. Lopakodó repülőgépet se előtte, se azóta nem lőtt le senki.

Illustration for article titled A hungarikum, ami az összes hungarikumlistáról lemaradt
Advertisement

Persze nem véletlen volt: Dani csavaros észjárásáról és szellemes trükkjeiről remek cikk jelent meg öt éve az Aranysas magazinban, de nem is ez a történet legszebb része, hanem az, hogy miután nyugdíjba ment, és a vajdasági Székelykevén pékséget nyitott, a fián és egy róla szóló filmet készítő szerb dokumentumfilmesen keresztül felvette a kapcsolatot az időközben szintén leszerelt Zelko pilótával, akiről kiderült, hogy annak idején nagyra értékelte Dani ravasz teljesítményét.

A két katona végül 2011-ben találkozott, és annyira megkedvelték egymást, hogy azóta családostul látogatják egymást, és – na jó, ez már egy kicsit nekem is sok – Dani pékségében együtt gyúrják a tésztát. Pedig teljesen igazi, történetükről szól a The Second Meeting című tavalyi dokumentumfilm.

Advertisement

További olvasnivaló: Aranysas, BBC

Share This Story

Get our newsletter