M√©g egy ak√°cf√°b√≥l √°csolt b√≥d√©ban v√°s√°rolt birkap√∂rk√∂lttel le√∂nt√∂tt mobilr√≥l K√ľrt adament√©si elj√°r√°ssal vissza√°ll√≠tott Pusk√°s Ferenc √©letmŇĪ sem akkora hungarikum, mint lelŇĎni egy lopakod√≥ rep√ľlŇĎg√©pet. Dani Zolt√°n csin√°lta, aki az√≥ta p√©k, √©s √∂sszehaverkodott a pil√≥t√°val, akit lelŇĎtt.

A jugoszl√°v hadsereg sz√©kely ezredese 1999. m√°rcius 27-√©n lŇĎtt le egy amerikai F‚Äď117-es lopakod√≥ bomb√°z√≥t. Dani egy l√©gelh√°r√≠t√≥ rak√©taoszt√°ly parancsnokak√©nt dolgozott, egy hossz√ļhull√°mon mŇĪk√∂dŇĎ r√©gi radarral m√©rt√©k be az amerikai l√©gierŇĎ √©rinthetetlennek hitt sz√∂gletes csodag√©p√©t, majd k√©t rak√©t√°val lelŇĎtt√©k. Dale Zelko pil√≥ta sikeresen katapult√°lt, m√°snap hajnalban kimentett√©k. Lopakod√≥ rep√ľlŇĎg√©pet se elŇĎtte, se az√≥ta nem lŇĎtt le senki.

Persze nem v√©letlen volt: Dani csavaros √©szj√°r√°s√°r√≥l √©s szellemes tr√ľkkjeirŇĎl remek cikk jelent meg √∂t √©ve az Aranysas magazinban, de nem is ez a t√∂rt√©net legszebb r√©sze, hanem az, hogy miut√°n nyugd√≠jba ment, √©s a vajdas√°gi Sz√©kelykev√©n p√©ks√©get nyitott, a fi√°n √©s egy r√≥la sz√≥l√≥ filmet k√©sz√≠tŇĎ szerb dokumentumfilmesen kereszt√ľl felvette a kapcsolatot az idŇĎk√∂zben szint√©n leszerelt Zelko pil√≥t√°val, akirŇĎl kider√ľlt, hogy annak idej√©n nagyra √©rt√©kelte Dani ravasz teljes√≠tm√©ny√©t.

A k√©t katona v√©g√ľl 2011-ben tal√°lkozott, √©s annyira megkedvelt√©k egym√°st, hogy az√≥ta csal√°dostul l√°togatj√°k egym√°st, √©s ‚Äď na j√≥, ez m√°r egy kicsit nekem is sok ‚Äď Dani p√©ks√©g√©ben egy√ľtt gy√ļrj√°k a t√©szt√°t. Pedig teljesen igazi, t√∂rt√©net√ľkrŇĎl sz√≥l a The Second Meeting c√≠mŇĪ tavalyi dokumentumfilm.

Advertisement

További olvasnivaló: Aranysas, BBC