A Vid√©kfejleszt√©si Miniszt√©rium tavalyi, XXX. t√∂rv√©nye szerint a hungarikum "gyŇĪjtŇĎfogalom, amely egys√©ges oszt√°lyoz√°si, besorol√°si √©s nyilv√°ntart√°si rendszerben olyan megk√ľl√∂nb√∂ztet√©sre, kiemel√©sre m√©lt√≥ √©rt√©ket jel√∂l, amely a magyars√°gra jellemzŇĎ tulajdons√°g√°val, egyedis√©g√©vel, k√ľl√∂nlegess√©g√©vel √©s minŇĎs√©g√©vel a magyars√°g cs√ļcsteljes√≠tm√©nye." Ez√©rt k√ľl√∂n√∂sen punk h√ļz√°s a Private Drinks Hungary Kft-tŇĎl, hogy a Hungarian Energy Drinket hungarikumk√©nt rekl√°mozza, mert ezek szerint a magyars√°g cs√ļcsteljes√≠tm√©nye az, hogy egy f√©mdobozra vir√°gmint√°t h√ļz.

A Hungarian Energy Drink persze nem hungarikum, csak gondolom akkora h√≠v√≥sz√≥ lehet egy bizonyos v√°s√°rl√≥i k√∂rnek, mint √öjlip√≥tv√°rosban a medvehagym√°ban konfit√°lt macaron. √Čn elŇĎsz√∂r egy√©bk√©nt akkor l√°ttam ezt az energiaitalt, amikor kar√°csonyi aj√°nd√©kot kerestem egy holland f√©rfinak, √©s szerencs√©re egy k√ľlv√°rosi hipermarket kij√°rat√°n√°l fel√°ll√≠tott pultn√°l megtal√°ltam. A Hungarian Energy Drink l√©nyege egy√©bk√©nt nem az, ahogy a honlapon √≠rj√°k, hogy "a hat√≥anyagokat megjelen√©s√©ben hungarikumm√°" √∂tv√∂zt√©k, hanem hogy egy biank√≥ energiaitalos dobozra r√°ragasztottak egy k√∂nnyen levakarhat√≥ f√≥li√°t, amitŇĎl r√∂gt√∂n vonz√≥ lesz a szemnek, ha kev√©sb√© ismert k√ľlf√∂ldieknek szeretn√©nk m√©rs√©kelten vicces aj√°nd√©kokat venni, vagy egyszerŇĪen csak szeretn√©k kifejezni, hogy mi az energiaitalban is a magyart t√°mogatjuk √©s nem mondjuk a Hellt, amit lehet, hogy itt csin√°lnak n√°lunk, de m√©giscsak az a neve, hogy Pokol. √Čs k√ľl√∂nben is, ez "Magyarorsz√°g egyetlen tradicion√°lis energiaitala," ami olyan, mintha a kalocsai mint√°s kab√°tot hord√≥ Lewis Hamiltonra mondta volna valaki, hogy Magyarorsz√°g egyetlen trad√≠cion√°lis Forma-1 pil√≥t√°ja, Baumgartner Zsolt meg k√∂zben √©rtetlen√ľl tikkelne a sarokban.

A szem√©lyre szabott energiaital-bor√≠t√≥ √∂tlet√©t pedig nem √©n szoptam ki a kisujjamb√≥l, hanem az energiaitalt gy√°rt√≥ Private Drinks b√ľszk√©n v√°llalja a honlapj√°n, ahogy l√°tom, terveztek m√°r dobozt tuningversenyre, buny√≥g√°l√°ra √©s ami a legjobban megh√∂kkentett, val√≥sz√≠nŇĪleg esk√ľvŇĎre is. Az viszont teljesen egy√©rtelmŇĪ, hogy a Hungarian Energy Drink sim√°n a legjobb marketingfog√°suk lehet, val√≥sz√≠nŇĪleg addig, am√≠g valaki ki nem tal√°lja a kalocsai mint√°s s√∂r√∂sdobozt.

Azt mondjuk nem tudom, hogy az √°sv√°nyvizet, a frukt√≥z-gl√ľk√≥z sz√∂rp√∂t, a citromsavat, a sz√©n-dioxidot, a trin√°trium-citr√°tot, a koffeint, a guarana-, z√∂ldtea-, schizadra-, damiana-, mate-kivonatokat √©s a tart√≥s√≠t√≥szert pontosan hogyan lehet √∂sszegy√ļrni √ļgy, hogy kifejezett hungarikum legyen belŇĎle. Egy√©bk√©nt az √≠z√©rt Szily "A V√©remben Adrenalin Cs√∂rgedezik √Čs Most Nem A Hormonra Gondolok" L√°szl√≥ szerint olyan, mint egy olcs√≥ Red Bull, √©s v√©g√ľlis ez a poszt l√©nyege √©s v√©ge.