Hihetelen primit√≠vs√©gek a kilencedikes k√≠s√©rleti irodalomk√∂nyvben. Sz√≥ esik benne a klasszikus g√∂r√∂g√∂k orsz√°g√°r√≥l, a Holdr√≥l, amivel 28 naponta az t√∂rt√©nik, mint a l√°nyokkal. G√∂r√∂g mitol√≥gia egy rossz di√°k b√©na dolgozat√°nak st√≠lus√°ban. √Čs azt tudtam, hogy l√©tezik Eur√≥paiak Istene? Most √©rik be a Fidesz legnagyobb bŇĪne, az oktat√°si reform.

"Mintha az ember f√∂l√ľk okos lenne, alul meg oktalan √°llat" - √≠rja egy helyen az a g√∂r√∂g mitol√≥gi√°t bemutat√≥ tank√∂nyvr√©szlet, amit √∂rj√∂ngve osztanak meg tan√°rok. Nem is csoda, ha egyszer √≠gy magyar√°zza el, mi az a szat√≠r:

ŇĎk a szat√≠rok, akik √©jjel az erdŇĎben szaladg√°lnak √©s nŇĎkre f√°j a foguk

A pedag√≥gusokat most √©pp azzal k√©sz√≠tette ki a poz√≠ci√≥j√°b√≥l t√°voz√≥ Hoffmann R√≥zsa √°llamtitk√°r, hogy √°prilis 9-√©n puccsot hajtott v√©gre, √©s egy sz√©les k√∂rben tot√°lisan t√∂rv√©nytelennek tartott k√∂rlev√©lben arra k√∂telezte az √°llami fenntart√°s√ļ iskol√°kat, hogy az √°llamilag j√≥h√°hagyott, √©rv√©nyes tank√∂nyvlist√°hoz k√©pest egy jelentŇĎsn szŇĪk√≠tett list√°r√≥l v√°laszthassanak k√∂nyvet. A puccs ellen egy rak√°s pedag√≥gusszervezet tiltakozott, a neten pedig a helyzetbe hozott, Hoffmann√©knak tetszŇĎ k√∂nyvek kives√©z√©se folyik.

Az egyik sztárkötet fönt látható.

A k√∂nyv olyan teol√≥giai √ļjdons√°gokat is tartalmaz, hogy a fanyalg√≥k ink√°bb a f√∂ldh√∂z verdeshetn√©k a fenek√ľket √∂r√∂m√ľkben:

Mi az a t√∂bbistenhit ‚Äď politeizmus? A mi, eur√≥paiak istene egyed√ľl van, kiismerhetetlen, f√∂l√∂tt√ľnk √©s a term√©szet f√∂l√∂tt √°ll√≥ mindenhat√≥ √ļr. Eg√©szen m√°sok a g√∂r√∂g√∂k istenei: ŇĎk t√∂bben vannak, hiszen a term√©szeti jelens√©gekrŇĎl mes√©lt m√≠toszokban sz√ľlettek meg √©s lettek az emberhez hasonl√≥, antropomorf l√©nyek.

Advertisement

√Čn m√°r eleve √∂r√ľl√∂k a g√∂r√∂g√∂k vs eur√≥paiak szembe√°ll√≠t√°snak, az "eur√≥paiak istene" pedig, most j√∂v√∂k r√°, azonos lehet azzal a felsŇĎbb l√©nnyel, akit a lenti laktanya kik√©pzŇĎ ŇĎrmesterei annyiszor emlegettek, amikor azt kiab√°lt√°k, hogy "sz√©tsz√≥rom magukat a feh√©r isten fasz√°ra". √Čn akkor azt hittem, hogy ŇĎk meghaladhatatlanul primitv kommunist√°k. Pedig csak a NER szel√©t mindenkin√©l elŇĎbb meg√©rzŇĎ proto-kereszt√©nydemokrat√°k voltak.