Ezért szólhatott be olyan ironikusan Angela Merkel Orbán Viktornak? Egyáltalán nem biztos, de az tuti, hogy a dolgot sem a magyar kormány, sem a magyar gázszállító cég nem kommunikálta sehogyan sem.

A helysz√≠nen is feltŇĪnt, hogy a Parlamentben tartott, szokatlan fagyosra siker√ľlt Merkel-Orb√°n sajt√≥t√°j√©koztat√≥ alatt a n√©met kancell√°r k√©tszer is gratul√°lt a magyar f√©lnek, ami√©rt g√°zsz√°ll√≠t√°ssal seg√≠ti Ukrajn√°t.

Ezt írtam a tudósításomban:

Az iróniában Merkel akkor megy a legmesszebbre, amikor egymás után kétszer is megköszöni Magyarországnak, hogy olyan rendes Ukrajnával, hogy szállít neki gázt. (Tényleg szállít, miután Putyin ujjpattintására egyszer leállította.)

Advertisement

Mire j√≥l √©rtes√ľlt olvas√≥nk, Sergio Cattani a poszthoz fŇĪz√∂tt kommentj√©ben megjegyezte:

Szily, Mo. két napja nem szállít gázt Ukrajnának. Csak gondoltam, szólok.

Felt√ļrtam azonnal az online forr√°sokat, de ilyesmirŇĎl sehol nem esett sz√≥ sem. Azt√°n megkaptam a linket az egyetlen, Magyarorsz√°gr√≥l Ukrajn√°ba tart√≥ g√°zvezet√©k forgalm√°r√≥l, √©s leesett az √°llam.

Advertisement

Ugyanis kider√ľl belŇĎle, hogy - b√°r errŇĎl a magyar sajt√≥ √©s k√∂zv√©lem√©ny eddig semmit sem tudott - Sergio Cattaninak igaza van, √©s Magyarorsz√°g vas√°rnap l√©nyeg√©ben t√©nyleg le√°ll√≠totta a Gazprom fŇĎn√∂k√©nek budapesti l√°togat√°sakor egyszer m√°r le√°ll√≠tott, majd √ļjraind√≠tott sz√°ll√≠t√°sokat. Pontosabban az√≥ta nem sz√°ll√≠tott √©rdemi mennyis√©get az egyetlen, e c√©lra szolg√°l√≥ vezet√©ken.

M√≠g az √ļjraind√≠t√°s √≥ta stabilan napi 3 milli√≥ k√∂bm√©ter k√∂r√ľl sz√°ll√≠tottunk, ez vas√°rnap leesett 5 ezer k√∂bm√©terre, amit titkos inform√°torunk √≠gy komment√°lt:

B√°r van fizikai √°raml√°s, de ez nem tekinthetŇĎ sz√°ll√≠t√°snak, csak technikai jellegŇĪ.

Advertisement

Na, ez azt√°n kem√©ny h√≠r, √©s ha igaz, √©rthetŇĎv√© teszi a Cs√ļcstal√°lkoz√≥ nemzetk√∂zi diplom√°ci√°ban szokatlanul sorj√°s hangulat√°t - gondoltam magamban, kiss√© elhamarkodottan, hiszen semennyire sem vagyok g√°zsz√°ll√≠t√°si szak√©rtŇĎ.

Az √ľgyben azonnal h√≠vtam az illet√©kes FGSZ Zrt-t, de ŇĎk elhajtottak azzal, hogy n√©gyig tartott a munkaidŇĎ. Siker√ľlt viszont el√©rnem egy r√∂vid h√°tt√©rbesz√©lget√©s erej√©ig egy magas beoszt√°s√ļ, az ilyen √ľgyekre elvileg j√≥l r√°l√°lt√≥ korm√°nyzati szereplŇĎt. Ňź azt fejtegette, hogy Magyarorsz√°g jogi √©rtelemben nem adhat el Ukrajn√°nak az oroszokt√≥l - √©ppen ukr√°n ter√ľleten kereszt√ľl - hozz√°nk sz√°ll√≠tott g√°zb√≥l. Az a g√°zt, amit Ukrajna a magyar vezet√©ken kereszt√ľl kap, Ukrajna m√°s √ľzletfelektŇĎl v√°s√°rolja, √©s az csak √°tmegy magyar ter√ľleten, mi pedig tov√°bb√≠tjuk. "Ha vesznek (az ukr√°nok), megy a g√°z, ha nem vesznek, nem megy" - fogalmazott a korm√°nyk√∂zeli forr√°s. Azt √°ll√≠totta, hogy nincs semmi konkr√©t tudom√°sa arr√≥l, hogy a magyar f√©l lez√°rta volna az ukr√°n g√°zcsapot, √©s azt felt√©telezte, hogy annyi t√∂rt√©nt, az ukr√°n f√©lnek vagy nem volt sz√ľks√©ge √©pp g√°zra, vagy nem vett senki m√°s partnertŇĎl.

Advertisement

Ez nem lenne példátlan, az év elején a lengyelek például azért álltak le Ukrajna felé, mert az ukránok nem kötöttek le több kapacitást, vagyis nem volt megvett gáz, amit a lengyelek továbbíthattak volna.

Egy harmadik, az ipar√°gat ismerŇĎ besz√©lgetŇĎpartnerem szerint a h√°tt√©rinform√°ci√≥k√©nt elmondottak alapvetŇĎen meg√°llj√°k a hely√ľket. A magyar korm√°ny ennek megfelŇĎen elvileg le sem z√°rhatn√° az ukr√°n g√°zcsapot., hiszen a sz√°ll√≠t√°sokat, szerzŇĎd√©sek alapj√°n az FGSZ Zrt. v√©gzi, amit a korm√°ny nem utas√≠that. De egyszer m√°r m√©gis le√°ll√≠tottuk a sz√°ll√≠t√°sokat, vagyis a k√©p m√©gsem tiszta egy kicsit sem.

Advertisement

A sok h√°tt√©rbesz√©lget√©s ut√°n enn√©l konkr√©tabb inform√°ci√≥ra v√°gytam, ez√©rt elk√ľldtem egy k√©rd√©ssort Kov√°cs Zolt√°n korm√°nysz√≥vivŇĎnek. Amint v√°laszt kapok, √ļj posztot √≠rok belŇĎle.

EgyelŇĎre teh√°t az l√°tszik ar√°nylag biztosnak, hogy Magyarorsz√°g vas√°rnap √≥ta elhanyagolhat√≥ mennyis√©gŇĪ g√°zt sz√°ll√≠t Ukrajna fel√©. Az oka, legk√©sŇĎbb holnap reggel, rem√©lem kider√ľl, √©s tal√°n az is, hogy erre c√©lzott-e Merkel, vagy egy√°ltal√°n nem.