A hétvégén titokban leállítottuk a gázszállításokat Ukrajnának?

Illustration for article titled A hétvégén titokban leállítottuk a gázszállításokat Ukrajnának?

Ezért szólhatott be olyan ironikusan Angela Merkel Orbán Viktornak? Egyáltalán nem biztos, de az tuti, hogy a dolgot sem a magyar kormány, sem a magyar gázszállító cég nem kommunikálta sehogyan sem.

Advertisement

A helyszínen is feltűnt, hogy a Parlamentben tartott, szokatlan fagyosra sikerült Merkel-Orbán sajtótájékoztató alatt a német kancellár kétszer is gratulált a magyar félnek, amiért gázszállítással segíti Ukrajnát.

Ezt írtam a tudósításomban:

Az iróniában Merkel akkor megy a legmesszebbre, amikor egymás után kétszer is megköszöni Magyarországnak, hogy olyan rendes Ukrajnával, hogy szállít neki gázt. (Tényleg szállít, miután Putyin ujjpattintására egyszer leállította.)

Advertisement

Mire jól értesült olvasónk, Sergio Cattani a poszthoz fűzött kommentjében megjegyezte:

Szily, Mo. két napja nem szállít gázt Ukrajnának. Csak gondoltam, szólok.

Feltúrtam azonnal az online forrásokat, de ilyesmiről sehol nem esett szó sem. Aztán megkaptam a linket az egyetlen, Magyarországról Ukrajnába tartó gázvezeték forgalmáról, és leesett az állam.

Advertisement

Ugyanis kiderül belőle, hogy - bár erről a magyar sajtó és közvélemény eddig semmit sem tudott - Sergio Cattaninak igaza van, és Magyarország vasárnap lényegében tényleg leállította a Gazprom főnökének budapesti látogatásakor egyszer már leállított, majd újraindított szállításokat. Pontosabban azóta nem szállított érdemi mennyiséget az egyetlen, e célra szolgáló vezetéken.

Míg az újraindítás óta stabilan napi 3 millió köbméter körül szállítottunk, ez vasárnap leesett 5 ezer köbméterre, amit titkos informátorunk így kommentált:

Bár van fizikai áramlás, de ez nem tekinthető szállításnak, csak technikai jellegű.

Advertisement

Na, ez aztán kemény hír, és ha igaz, érthetővé teszi a Csúcstalálkozó nemzetközi diplomáciában szokatlanul sorjás hangulatát - gondoltam magamban, kissé elhamarkodottan, hiszen semennyire sem vagyok gázszállítási szakértő.

Az ügyben azonnal hívtam az illetékes FGSZ Zrt-t, de ők elhajtottak azzal, hogy négyig tartott a munkaidő. Sikerült viszont elérnem egy rövid háttérbeszélgetés erejéig egy magas beosztású, az ilyen ügyekre elvileg jól ráláltó kormányzati szereplőt. Ő azt fejtegette, hogy Magyarország jogi értelemben nem adhat el Ukrajnának az oroszoktól - éppen ukrán területen keresztül - hozzánk szállított gázból. Az a gázt, amit Ukrajna a magyar vezetéken keresztül kap, Ukrajna más üzletfelektől vásárolja, és az csak átmegy magyar területen, mi pedig továbbítjuk. "Ha vesznek (az ukránok), megy a gáz, ha nem vesznek, nem megy" - fogalmazott a kormányközeli forrás. Azt állította, hogy nincs semmi konkrét tudomása arról, hogy a magyar fél lezárta volna az ukrán gázcsapot, és azt feltételezte, hogy annyi történt, az ukrán félnek vagy nem volt szüksége épp gázra, vagy nem vett senki más partnertől.

Advertisement

Ez nem lenne példátlan, az év elején a lengyelek például azért álltak le Ukrajna felé, mert az ukránok nem kötöttek le több kapacitást, vagyis nem volt megvett gáz, amit a lengyelek továbbíthattak volna.

Egy harmadik, az iparágat ismerő beszélgetőpartnerem szerint a háttérinformációként elmondottak alapvetően megállják a helyüket. A magyar kormány ennek megfelően elvileg le sem zárhatná az ukrán gázcsapot., hiszen a szállításokat, szerződések alapján az FGSZ Zrt. végzi, amit a kormány nem utasíthat. De egyszer már mégis leállítottuk a szállításokat, vagyis a kép mégsem tiszta egy kicsit sem.

Advertisement

A sok háttérbeszélgetés után ennél konkrétabb információra vágytam, ezért elküldtem egy kérdéssort Kovács Zoltán kormányszóvivőnek. Amint választ kapok, új posztot írok belőle.

Egyelőre tehát az látszik aránylag biztosnak, hogy Magyarország vasárnap óta elhanyagolható mennyiségű gázt szállít Ukrajna felé. Az oka, legkésőbb holnap reggel, remélem kiderül, és talán az is, hogy erre célzott-e Merkel, vagy egyáltalán nem.

Share This Story

Get our newsletter