A hétvégén összejöhet a Nanga Parbat első téli megmászása (frissítve)

Illustration for article titled A hétvégén összejöhet a Nanga Parbat első téli megmászása (frissítve)

A világ 14 nyolcezres hegyéből kettőt nem másztak még meg télen. Ha ez a jelenleg a Nanga Parbat oldalában 7000 méteren sátrazó Tomasz Mackiewiczen és David Göttleren múlik, hétfőtől egyedül a K2 marad.

Advertisement

A Pakisztán északi részén álló 8126 méter magas hegyet az utóbbi 25 évben 17-szer próbálták télen megmászni, eddig senkinek nem sikerült. Nem csoda: a borzalmas hideg és a lavinák mellett a folyamatos téli viharokban alig van olyan pillanat, amikor el lehetne indulni a csúcsra.

Advertisement

Mackiewicznek és Göttlernek most úgy tűnik, hogy lesz két napjuk feljutni a negyedik táborból. Göttler társa, a Himalájában az utóbbi években érdekesebbnél érdekesebb dolgokat csináló Simone Moro 6500 méterről kellett hogy visszaforduljon, egy borzasztó bivakolás és egy még borzasztóbb gyomorbaj miatt. Két órája posztolt:

Pár órája értem vissza az alaptáborba. Pár dolgot már tudtok arról, ami ma történt, de a lényeg az, hogy David [Göttler] és Tomek [Mackiewicz] kb. 7000 méteren vannak. Két napjuk van kedvező szélviszonyokban, hogy megpróbálják a csúcsot, sajnos rendkívül hosszú út áll még előttük.

Advertisement

A nyolcezeres csúcsok téli megmászását mint csodálatos, őrült szabadidős tevékenységet lengyel hegymászók találták ki a nyolcvanas évek elején. 1980. február 17-én ért fel Krzysztof Wielicki és Leszek Cichy a Mount Everest csúcsára, az volt az első. Ezt rádiózták a világ tetejéről:

Folyamatos, erős szél fúj. Elképzelhetetlenül hideg van.

Szintén Wielicki mászta meg először télen az Everest szomszédját, a Lhocét, de 1988. szilveszteri sikere után 16 év szünet következett. A Sisapangma első téli megmászásával 2005-ben az a Simone Moro vette át a őrültségi stafétabotot, akinek most nem jött össze.

Advertisement

Hogy mi lesz Mackiewiczcel és Göttlerrel, azt Simone Moro folyamatosan frissülő Facebook-oldalán és a #NangaInWinter címke alatt lehet követni.

Advertisement

Update

Nem adta ki, 7200 méterről visszafordultak. „Túl szeles, túl hideg, túl veszélyes" – ezt mondták.

Advertisement

Fotó: Ahmed Sajjad Zaidi (a kép az északi Rakhiot-falat ábrázolja, a hegymászók délről, a Rupal-fal felől másznak, csak arról nem találtam ilyen szép képet)

Share This Story

Get our newsletter