This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A hétvége szakkifejezése a köcsögmentesítés volt

Illustration for article titled A hétvége szakkifejezése a köcsögmentesítés volt

Húsz roma látogatott el a pécsi börtönbe, hogy a Köcsögmentesítési Napok nevű eseménysorozat csúcspontjaként a saját szemükkel láthassák, milyen ágyon fogják őket megdugni, ha börtönbe kerülnek.

Advertisement

Régebben már írtunk Bogdán Lászlóról, a Baranya megyei Cserdi roma polgármesteréről, aki Köcsögmentesítési Napok címmel tart sokkoló előadásokat a falu roma lakóinak arról, hogy mi történik velük, ha bűnöznek és lebuknak. Ő és egy nyugalmazott rendőr minden szörnyűséget részletesen elmesélnek a börtönéletről. Az előadások egyik csúcsa a kérdés-válasz rész, benne a legendás szakasszal:

– Köcsög vagy család?

– Család!

"Úgy éreztük, a társadalom ingerküszöbét sokan átlépik közülünk. Azt akartuk elérni, hogy a résztvevők ne váljanak bűnözővé." - mondta most Bogdán a mostani börtöntúráról.

Advertisement

Az ambiciózus polgármester klasszikus eszközt importált Magyarországra, amit Amerikában Scared Straight" vagyis a kábé "Egyenes útra rémítés" néven ismernek. 1978-ban készült egy Oscar-díjas dokumentumfilm is a témáról, a narrátor Peter Falk volt.

De Bogdán akár a tévéből is vehette az ötletet. Tiszteletbeli szerkesztőnk, Dr Martinkó küldte el a Spektrumon futó Börtönélet sorozat vonatkozó részének a linkjét, amiben a bűnözővé válás határán álló kamaszokat sokkolnak a börtönben.

Share This Story

Get our newsletter