Illustration for article titled A Helsinki Bizottság nem hagyta szó nélkül a rákosista Fidesz-közleményt

A kormánypárt ma reggel tolt ki tényleg elképesztő közleményt a pofátlan Helsinki Bizottságról, amiről elsőre azt sem nagyon lehetett elhinni, hogy igazi. De az volt. A legteljesebb mértékben.

Advertisement

Engem mostanában egyik-másik túlhajtott és demagós balos publi is fel tud kúrni ebben az ügyben, de aztán jön egy ilyen Fidesz-megnyilvánulás – plusz némi Giró Szász András- vagy Kovács Zoltán-nyilatkozat –, és szerencsére gyorsan helyre billenek. Tiszta haszon.

Advertisement

De visszatérve a konkrét balhéra, a Helsinki Bizottság a következő reakciót adta ki:

A tények

Az ATV Híradó 2015. május 19-ei adása a debreceni menekülttábor készülő bezárásával foglalkozott. A riport felvezetésében elhangzott, hogy “az idei menedékkérők háromnegyede nem gazdasági okokból menekült el háborús övezetekből, hanem életveszély miatt”. Az anyag vége felé egy ábra látható, amely szerint a 2015-ben ideérkezett menedékkérők 75%-a volt afgán, szíriai és iraki. Forrásként a Helsinki Bizottság szerepel. Mi azonban ilyet sohasem mondtunk – sem az ATV-nek, sem másnak.

Állításunk az volt, és ezt továbbra is fenntartjuk, hogy míg 2015 első két hónapjában valóban a Koszovóból érkezők adták a menedékkérők túlnyomó részét, márciustól kezdve a koszovói migráció a töredékére csökkent, és az utóbbi időszakban háborús és egyéb válságövezetekből érkezik a menedékkérők túlnyomó többsége. A kérelmezőknek a hivatalos statisztikák szerint márciusban 65, áprilisban pedig 70 százaléka Afganisztánból, Szíriából vagy Irakból származik.

Különös fricska, hogy a Fidesz-sajtóiroda Helsinki Bizottságot hazudozással vádoló közleménye szégyentelenül manipulálja a statisztikákat, amikor azt állítja, hogy 2014-ben a kérelmezők 80%-a nem háborús övezetből jött. Az Eurostat adataiból világosan kiderül, hogy tavaly a Magyarországon menedékjogért folyamodók 21%-a Afganisztánból, 16%-a Szíriából, 2%-a Palesztinából és 1%-a Irakból érkezett. Ez testvérek közt is 40%. Lehet persze zsonglőrködni azzal, hogy Afganisztán háborús övezetnek minősül-e, de ahhoz nem fér kétség, hogy az ottani súlyos belső fegyveres konfliktus elől menekülőket “megélhetési bevándorlónak” minősíteni cinikus és embertelen dolog.

A stílus

Nehéz eldönteni, hogy “a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit” emlegető sajtóközlemény hangvétele a ’30-as évek Németországát vagy az ’50-es évek kommunista blokkját idézi-e inkább. Az azonban biztos, hogy bírósági döntés van róla: a Fidesz és akkori szóvivője, Hoppál Péter 2013 augusztusában megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnevét, amikor mindenféle ténybeli alap nélkül hasonlóan elfogadhatatlan stílusban kelt ki a kormánykritikus civil szervezetek, köztük a Helsinki Bizottság ellen.

Amit nem tűrtünk 2013-ban, azt nem tűrjük most sem. A politikai gyalázkodó közleményért bírói úton veszünk elégtételt, és egyúttal szomorúan nyugtázzuk, hogy a legnagyobb magyarországi párt kommunikációja a politikai kultúra minimum elvárásait sem teljesíti.

Advertisement

Fotó: Molnár Edvárd/MTI

Share This Story

Get our newsletter