Nauru ‚Äď egy mad√°rszarb√≥l, kisz√°radt p√°lmaf√°kb√≥l √©s egy √°ll√≠t√≥lag j√≥ k√≠nai √©tterembŇĎl √°ll√≥ csendes-√≥ce√°ni atoll ‚Äď a vil√°g harmadik legkisebb orsz√°ga. √ćgy fest tiszteletbeli konzul√°tusa Br√ľsszelben.

Mint a kicsi √©s specializ√°lt orsz√°gok√© oly sokszor, Nauru t√∂rt√©nelme is szomor√ļ √©s vicces. A 21 n√©gyzetkilom√©teres ‚Äď fŇĎ√ļtj√°n k√∂nnyed√©n k√∂rbefuthat√≥ ‚Äď atoll nagyr√©szt tengeri madarak √ľr√ľl√©k√©bŇĎl √°llt, ami kib√°ny√°szva √©s feldolgozva √©rt√©kes mŇĪtr√°gya. Haz√°juk sz√≥ szerinti elad√°s√°b√≥l a nauruiak a hetvenes √©vekre a vil√°g egyik leggazdagabb embereiv√© v√°ltak, azt√°n elfogyott a mad√°rszar, a hely√©n maradt sz√∂rnyŇĪ, √©lettelen katlan t√∂nkretette a sziget idŇĎj√°r√°s√°t, a nauruiak pedig p√©nz√ľgyi szakemberekk√© alakultak. M√©g annyira sem √©rtettek hozz√°, mint az izlandiak. Egy idŇĎben doll√°rmilli√°rdokat mostak √°t a szigeten, de annyira laza √©s szab√°lyozatlan volt a bankrendszer, hogy ebbŇĎl a p√©nzbŇĎl szinte egy fill√©r sem landolt a szigeten.

A tiszteletbeli konzul√°tus a tuvaluival egy √©p√ľletben van Br√ľsszel belv√°ros√°ban, a h√°zban a kapucsengŇĎ felirata szerint egy mag√°ndetekt√≠v √©s egy karateprofesszor √©l:

Advertisement

Sajnos nem mert√ľk megnyomni egyiket sem.