A határátkelőknél ugyanaz a szívatás megy, mint Ferihegyen

Illustration for article titled A határátkelőknél ugyanaz a szívatás megy, mint Ferihegyen

Hegyeshalomnál és Rajkánál ugyanaz a játék: nem jelzik semmivel, de a határállomástól már csak autópálya-matrciával mehetsz tovább, akkor is, ha nem fizetős utat használnál, mert az első lehajtóig tartó pár száz méteres szakasz is fizetős.

Advertisement

Szlovákia vagy Ausztria felől érkezve csak az tudja elkerülni az útdíjfizetést, aki már a határ előtt letér egy kisebb útra, és azon lép be az országba. A határól ugyanis ferihegyi stílusban egy egészen rövid szakaszra is meg kell venni a jegyet. Olvasónk, Tibor ezt levélben tisztázta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónál. Itt a sztorija:

Az autópályamatrica-mizéria miatt érdeklődtem a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán arról, hogy ha a "roskadozó" nyugat felől érkezek Magyarországra, akkor milyen lehetőségem van a díjköteles autópályákat használni vagy kikerülni. Korábbi tapasztalatom az, hogy a határállomásra érve egy csomó bódéban vásárolhatok matricát, azonban vagy csak forintért (ami nem biztos, hogy van nálam) vagy euróért, de "érdekes" árfolyamon. Bankkártyával még nem sikerült matricát vennem. Legtöbbször elmentem az első benzinkútig (kb. 6 km) és ott vásároltam. Eddig megúsztam az ellenőrzést, de legutóbb már azon a szakaszon állt a sárga villogós ellenőrzőautó. És mi van, ha nem szeretnék fizetős utat igénybe venni?

Megkaptam a választ is a Nemzeti ... Zrt.-től. Mégpedig, hogy a határátkelőhelyen már nincs választási lehetőségem. Nem mehetek el a 2-300 méterre levő lehajtóig, csak ha fizetek. Akkor meg minek mennék le a pályáról. Tehát már a határ előtt el kell döntenem, és ha úgy gondolom, akkor már ott le kell térnem egy mellékútra. Ja és nem csak nekem, aki már jártam arra, hanem annak is aki először jár ott és még nem ismeri a NER-ét.

Nem lehetne, hogy a "próbaüzem gépházzaja" során a Ferihegyre vezető út mellett, meg a Veszprém megyei matrica mégsem kell mellett kivennék a határátkelőktől az első lehajtóig vezető szakaszokat is a fizetős rendszerből?

Advertisement

Válaszom: de, lehetne.

És ez volt a levelezés:

Illustration for article titled A határátkelőknél ugyanaz a szívatás megy, mint Ferihegyen
Advertisement
Illustration for article titled A határátkelőknél ugyanaz a szívatás megy, mint Ferihegyen

Share This Story

Get our newsletter