This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​A hatalom a Tilos Rádiót kóstolgatja

Illustration for article titled ​A hatalom a Tilos Rádiót kóstolgatja

Kizárták a Tilos a frekvenciapályázatból, nevetséges indokkal. Nagyon úgy néz ki, szándékos kóstolgatásból, hogy teszteljék, mekkora lesz a felháborodás. Ha a konkurens Gazdasági Rádió nyer, és a tendert nem érvénytelenítik, akkor január elején rendes adóként megszűnik a Tilos.

Advertisement

A weboldalán jelentette be a Tilos Rádió, hogy formai okokra hivatkozva kizárták a frekvenciapályázatból. A formai ok, amennyire ezt az érintett leírásából ki tudom hámozni, szándékosan nevetséges. Egyrészt arra hivatkoztak - bár azt első körben, amikor hiánypótlást kértek, a médiahatóság nem jelezte - hogy nem szkennelték be a pályázati anyag utolsó, üres oldalait. Igen, jól érted, a 476 oldalas paksaméta hátulsó, üres oldalait (Itt kicsit javítottam a poszt eredeti szövegén, mert oldal helyett először lapot írtam, így nem volt világos, hogy itt be nem szkennelt üres hátsó oldalakról van szó.)

A Tilos posztja azt mondja:

ugyan tényleg szerepel a kiírásban, hogy az áthúzott üres oldalakat is be kell szkennelni, de mi ez alatt a dokumentumban olykor, a formázás közben keletkező üres oldalakra és nem a hátsó oldalakra gondoltunk. (Meg is fordult a fejünkben, hogy milyen botrány lenne abból, ha a majdnem 500, teljesen egyforma hátsó oldalt is beszkennelnénk…)

Advertisement

Az egészen biztos, hogy a hiányosság, ha ez tényleg annak számít, már a pályázat benyújtásakor is fennállt, és az NMHH - eszerint szándékosan - nem szólt róla, amikor hiánypótlásra szólította fel korábban a Tilost, most viszont lecsapott rá.

A másik indok az, hogy bár a szükséges működési letétet a kiíró kérésének megfelelően a bankban elkülönítették, az NMHH másfajta, olyan elkülönítést szeretett volna, hogy a pénz kikerüljön a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól. A poszt szerint sem a Tilos, sem a bankjuk nem ismer olyan konstrukciót, amiben a lekötés elvenné a pénzt annak tulajdonosától és kivenné a rendelkezése alól. Az NMHH levele szerint viszont a pénzt elkülönített pénzforgalmi számlára kellett volna helyezni, nem pedig elkülönített betétszámlára, mert az elkülönített pénzforgalmi számlán a pénzzel már nem rendelkezhet szabadon a tulajdonosa.

Advertisement

A helyzet most a következő:

- ha a pályzatot, aminek van még egy indulója, eredménytelennek nyilvánítják, akkor új pályázatot ír majd ki a Médiahatóság. Ez nem okozna problémát a Tilosnak, mert korábban már kérték és meg is kapták a sugárzási engedélyük meghosszabbítását, ami még tovább is kérhető, ha elnyúlik a folyamat.

Advertisement

- ha viszont megnyeri a konkurens Gazdasági Rádió, akkor a Tilosnak a mostani formában annyi, a meghosszabbított engedélyüknek megfelelően január elejéig sugározhatnak, és közben eldönthetik, hogy megint átmennek netrádióba, abbahagyják vagy megint jön a romantikus kalózkodás.

A végkifejlet valószínűleg attól is függ, hogy a közvélemény mennyire fog most háborogni a Tilos kicsinálásán.

Share This Story

Get our newsletter