A halálról szólt a Fidesz ma reggeli kommunikációja

Illustration for article titled A halálról szólt a Fidesz ma reggeli kommunikációja

Kósa “Kupak” Lajos és Rogán “Gyűrűlidérc” Antal is nyilatkoztak a halálbüntetésről, szerintük mindenképp beszélni kell róla. Gyűrűlidérc kedveli az elrettentést, hisz a kivégzés a megelőzést szolgálja. Viszont fogalma sincs a trafiktörvényről, és félre akarta vezetni a trafikosokat.

Advertisement

A Fidesz Báthory Erzsébete lett Rogán Antal, aki a Kossuth Rádió 180 percében kőkemény interjút adott. Nem szüzek, hanem vélelmezett bűnösök vérében fürödve elmesélte:

A gyilkosság minősített eset, amelyre csak elrettentéssel lehet válaszolni,

és azt is, hogy

ha az életellenes bűncselekményt elkövetők is az életüket kockáztatnák, az a megelőzést szolgálná.

Advertisement

Erről a tézisről egyébként bebizonyosodott a gyakorlatban, hogy nem igaz, a halálbüntetésnek nincs visszatartó ereje. Rogán ugyanakkor nem titkolta el, hogy:

Az európai uniós egyezmények tiltják a halálbüntetést (…) ha egy tagállam közvéleménye ezt akarja, az unió szintjén fel lehet vetni egy érdemi vitát a halálbüntetésről.

Advertisement

Vagyis pontosan arról van szó, mint a bevándorlásról tervezett xenofób nemzeti konzultáción: olyan álkérdéseket tett fel a kormány, amikről felesleges álvitákat folytatni, hiszen eldöntött, a ránk nézve kötelező európai törvények által pontosan szabályozott ügyek.

Rogán legérdekesebb megszólalása az volt mégis, amikor azt mondta az MTI szerint, hogy

ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék le. Arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta volna a fóliázást.

Advertisement

Itt figyelmeztetnék minden trafikost, hogy ezúttal se higgyenek politikusnak! Rogán megszólalása tankönyvbe illő politikusmondat. Formailag ugyanis tökéletesen igaz, hogy a törvény nem írja elő a fóliázást. Rogán csak azt nem tette hozzá, hogy a törvény azt előírja, hogy a kirakott dohányáruk a kirakaton át nem lehetnek láthatók az utcáról. Mivel a trafikok jó része kicsi és egyterű, a gyakorlatban csak a kirakat átlátszatlanná tételével teljesíthető a törvény.

Kósa Lajos a TV2 Mokkájában kissé naivan elárulta, a halálbüntetés témája csak gumicsont. Nem mintha ebben bárki kételkedett volna, de vicces, ha egy kommunikációs kampány második napján maguk a kampányolók vallják be. Kósa ugyanis miközben azt fejtegette, hogy

a halálbüntetés nagyon sok embert érdekel, ezért érdemes vitát folytatni róla,

és

azért, mert beléptünk az Európai Unióba, még egy csomó témát fel lehet vetni, mert változik az idő, mert változnak a megítélések,

Advertisement

egy kérdésre kibökte, hogy ő maga persze ellenzi a halálbüntetést, mert “életpárti”, hiszen

én azt gondolom, amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el.

Pontosan. De akkor miről beszéltünk eddig? És miről fogunk ezután?

Share This Story

Get our newsletter