Szarni az aut√≥kra! A Hal√°los iramban 6 ism√©t a diszkr√©ten babaolajos izomzatr√≥l sz√≥l. Ott van Vin Diesel felsŇĎteste, Dwayne Johnson felsŇĎteste, √©s m√©g Michelle Rodriguez is visszat√©r a hal√°lb√≥l, hogy megmutassa, hogy illik nŇĎiesen √ľtni. Mondjuk, neki legal√°bb van egy Jensen Interceptora (igen, az egy aut√≥).

√Čn felk√©sz√ľltem. √öjran√©ztem a Hal√°los iramban 5-√∂t, csak hogy tudjam, hol tartunk. M√≥k√°s volt. √Čs kiv√©telesen nem az√©rt, mert Vin Diesel tizenh√°romszor v√°ltott sebess√©get k√©t l√°mpa k√∂z√∂tt. M√©g csak rendes verseny sem volt benne. A sr√°cok szintet l√©ptek, a film √≠gy m√°r egy lehetetlen rabl√°sr√≥l sz√≥lt, amit a Chrysler szponzor√°lt.

√Čs akkor itt a hatodik r√©sz. A st√°b, a rendezŇĎ √©s a forgat√≥k√∂nyv√≠r√≥ azonos, nagy meglepet√©sre k√°r sz√°m√≠tani. Mondjuk,kicsivel t√∂bb dekolt√°zsra f√≥kusz√°l√≥ aut√≥b√ľtyk√∂l√©s tal√°n belef√©rhetett volna, de ezen a t√©ren enn√©l t√∂bbet nem kapunk:

Advertisement

A nŇĎk persze mindig csak dekor√°ci√≥s elemek ebben a mŇĪfajban, a Hal√°los Iramban szereplŇĎibŇĎl ugyanis √°rad az elfojtott melegs√©g. F√©rfiak, akik szeretik egym√°st, √©s persze gy√ļrni. Kem√©ny cs√°v√≥k, mint Vin Diesel, aki az elŇĎzŇĎ filmben feh√©r gaty√°ban √©s atl√©t√°ban ostromolta a heteroszexualit√°s hat√°r√°t. √Čs persze ott van Paul Walker, aki m√©g a bruny√°l√°shoz is enged√©lyt k√©r Dom b√°csit√≥l, csillog√≥ k√©k szemekkel.

A fesz√ľlŇĎ izmok t√∂meg√©hez Dwayne Johnson is jelentŇĎsen hozz√°j√°rul, aki ak√°r egy "megbaszlak az any√°d h√°t√°n" felirat√ļ pol√≥ban is nyomhatn√° a flancos egyenruha helyett, ha engedn√© az efb√≠√°j protokoll. Persze enn√©l durv√°bb dolgokat megenged a filmben, de mindegy.

Advertisement

L√°ssuk h√°t a t√∂rt√©netet, an√©lk√ľl, hogy elrontan√°m az √©lm√©nyt:

(Ha semmit sem akarsz tudni, ugorj két bekezdést!)

A csapat tagjai remek√ľl elvannak a lopott p√©nzzel a vil√°g egzotikus zugaiban, egyetlen gondjuk, hogy nem tudnak hazat√©rni, mivel k√∂r√∂z√∂tt bŇĪn√∂zŇĎk.

Advertisement

Van egy rosszfi√ļ, aki sok borsot t√∂r Dwayne Johnson orra al√°. Ňź az, n√©zz r√°, val√≥ban egy zavar√≥an profi seggfejnek tŇĪnik:

Advertisement

Dwayne Johnson persze norm√°l esetben nem h√≠vn√° fel Vin Dieselt ilyen marhas√°gok miatt, de mivel Michelle Rodrigues tol egy Dallast (amn√©zia a hossz√ļ √°lom helyett, de mindegy), tudja, hogy Vin Diesel nem mondhat nemet.

Vin Diesel mindenki sz√°m√°t tudja, √≠gy a csapat pillanatok alatt √ļjra fel√°ll, m√©g akkor is, ha Paul Walkernek √©pp most sz√ľletett fia, √≠gy jobban tenn√©, ha otthon √ľlne a csaj√°val. Mindegy, menni kell.

Advertisement

(Innen biztons√°gos!)

Persze egy percig sem √°ll√≠tom, hogy nincsenek aut√≥k a filmben. √Čpp ellenkezŇĎleg: tele van statikus aut√≥kkal. Amikor a k√©t fŇĎszereplŇĎt mutatj√°k, mindig van egy Skyline vagy egy Charger (ezek is aut√≥k) valahol, r√°ad√°sul minden gener√°ci√≥t felvonultatnak, ami kedves gesztus a szinkronban f√©lreford√≠tott kifejez√©seken felszisszenŇĎ benzinv√©rŇĪ magyar k√∂z√∂ns√©g fel√© is. Vin Diesel persze az automata v√°lt√≥t is sŇĪrŇĪn h√ļzogatja, nyilv√°n m√©g t√∂bb erŇĎ rem√©ny√©ben.

Advertisement

Neh√©z √ļjat mondani, ha egyszer l√°ttuk m√°r a film √∂sszes aut√≥j√°t. Azt is tudjuk, hogy √©p√≠tettek vag√°ny gokartokat is. M√°r az is kider√ľlt, hogy ezeket haszn√°lj√°k, ami el√©g frank√≥. Ami pedig a folytat√°st illeti, a hetedik epiz√≥d premierje is megvan, √©s ny√≠lt titok, hogy Jason Statham izmaival k√ľzdenek majd benne.

Advertisement

Advertisement

A Hal√°los iramban 6 legjobb hozad√©ka tal√°n egy √ļj iv√≥s j√°t√©k, melyet a film mor√°lis √ľzenete ihletett. A csal√°d fontoss√°ga. Persze nem a KDNP-s √©rt√©krendre kell gondolni.

Advertisement

A szab√°lyok majdnem olyan egyszerŇĪek, mint egy "t√≠z m√°sodperces" Eclipse (egy aut√≥) meg√©p√≠t√©se:

Step 1: Indítsd el a filmet.

Step 2: Igyál minden alkalommal, mikor Dom Toretto a "család" szót használja.

Step 3: Ne vezess a k√∂vekezŇĎ 48 √≥r√°ban.

Mi van m√©g? Nos, itt van p√©ld√°ul Gal Gadot egy Mk1 Escorttal (ez is egy aut√≥) a h√°tt√©rben. N√©zd meg j√≥l, mert a k√∂vetkezŇĎben m√°r nem lesz:

Advertisement

Nagyon szívesen.

A Hal√°los iramban 6 nem az aut√≥kr√≥l sz√≥l. Egy egy akci√≥film, amiben benzinnel √©s szemgoly√≥kba fecskendezett adrenalinnal fokozz√°k a robban√°sok hat√°s√°t. A rabl√≥k √©s a pand√ļrok √∂ssze√°llnak, hogy legyŇĎzz√©k a gonoszt. Az√©rt volt m√°r ilyen.

Advertisement

A sz√∂vegek rosszabbak, mint egy k√©sei Van Damme-produkci√≥. Ny√°las kem√©nyked√©s √©s egy olyan t√∂rt√©net, ami m√°sodpercenk√©nt megerŇĎszakolja a logik√°d, de legal√°bb akkor sem fogsz unatkozni.

V√©g√ľl is, errŇĎl sz√≥l.

(Fotók: Universal Pictures és Getty Images)