Illustration for article titled A görög pénzügyminiszter szerint a feleségéről szól a nagy angol sláger

A Sziriza minisztere, Jannisz Varufakisz már a második, aki a Pulp Common People c. számában szereplő görög diáklányt a feleségével azonosítja.

Advertisement

A metszően társadalomkritikus Common People nemcsak a Pulp legnagyobb slágere volt Nagy-Britanniában, hanem a kilencvenes évek ikonikus dala is lett az elmúlt húsz évben, nem csoda, hogy érdekli az embereket, ki lehetett az a görög lány, aki a szövegben szobrászatot tanul a St Martins College-ban, ráhajt a narrátorra, és úgy szeretne élni, mint az angol átlagemberek.

Először az Athen’s Voice nevű görög lapnak tűntek föl a Varufakisz felesége, a képzőművész Danae Sztratou életrajzában lévő hasonlóságok a dalszöveggel, ugyanis Sztratou is a St Martins College-ban tanult szobrászatot a nyolcvanas években, és az ő gyáros apja is gazdag, mint a szövegbeli lányé. Vagyis elég vicces lenne, ha az elitellenes Sziriza egyik vezető politikusának felesége lenne az az érzéketlen csaj, aki a brit prolik életében turistáskodna.

Most Varufakisz a BBC-nek adott interjúban annyit mondott erről: “Nem ismertem még Danae-t akkoriban. De azt tudom, hogy abban az időben ő volt az egyetlen görög, aki szobrászatot tanult a St Martins College-ban, és személyesen egy elbűvölő jelenség” – mondta a miniszter. Egy másik görög lap elérte Sztratut is, aki csak annyit mondott, hogy egyedül Jarvis Cocker tudhatja, ki ihlette a dalszöveget.

Advertisement

Korábban a ciprusi Katerina Kana vindikálta magának a dal ihletője címet, míg a dalt szerző Pulp-énekes, Jarvis Cockert így beszélt a dalról még tavaly: “Egy BBC3 dokumentumfilm mindenkit lenyomozott, aki az én időmben a St Martinsba járt, és mutattak is egy képet valakiről, aki biztosan nem az a lány volt. De már nem is tudom. Lehet, hogy nem is görög volt, és én értettem félre.” Ugyanabban a filmben Cocker még azt is mondja, hogy lehet, hogy nem is ott tanult a lány, szóval ki tudhatja? A dal szövege mindenesetre itt olvasható el.

Érdekes, hogy a Pulp másik nagy slágere, a Disco 2000 is valós eseményeken alapult, erről írtam is nemrég, amikor a szöveg ihletője meghalt.

Advertisement

(via Guardian)

Share This Story

Get our newsletter