This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A görög kormány ledobta a nácibombát

Illustration for article titled A görög kormány ledobta a nácibombát

A görögöknek a héten kellene kifizetni a következő törlesztőrészletet, most viszont azt mondják, a német állam tartozik nekik, méghozzá 279 milliárd euró háborús jóvátétellel. Ez lenne a Sziriza csodafegyvere?

Advertisement

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök már a múlt hónapban is felhozta a témát Angela Merkelnek, most pedig a pénzügyminiszter-helyettes, Dimitrisz Mardasz előállt a pontos összeggel a görög adósságválság okait kutató parlamenti bizottságnak válaszolva. Ez az első alkalom, hogy a görögök hivatalosan megállapított összeget neveztek meg.

Az NSZK kormánya 1960-ban 115 millió német márka jóvátételt fizetett a második világháborúban a nácik megszállt görögöknek, utóbbiak szerint azonban ez nem fedezi a megszállás során szétrombolt infrastruktúrát, a háborús bűnöket és a görög nemzeti bankra erőltetett hadisarcot.

Advertisement

A németek azonban azt állítják, 1990-ben minden vitás kérdést rendeztek Görögországgal, és lezártnak tekintik az ügyet. A kormánypárt Sziriza politikusai rendszeresen a németeket bírálják az ország katasztrofális pénzügyi helyzete miatt, más görög politikusok pedig már évek óta fenyegetőznek azzal, hogy sokmilliárdos számlát nyújtanak be a németeknek a náci megszállásért cserébe.

A súlyosan eladósodott Görögországnak csütörtökön 458 millió eurót kell átutalnia a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), melyet, ha nem teljesít, akkor elemzők szerint egy hónap türelmi időt kapna a csődhelyzet megállapításáig.

Advertisement

(via BBC)

Fotó: AP Images

Share This Story

Get our newsletter