Illustration for article titled A Google megtorpedózta az egyik új svéd szót

Svédország nyelvi tanácsa, azaz a Språkrådet minden év végén bejelenti, hogy mik lettek annak az évnek az új svéd szavai. Az egyik nem tetszett a Google-nak.

Advertisement

A szó nem volt más, mint az ogooglebar, ami annyit jelent kábé, hogy megguglizhatatlan, azaz amit hiába keresünk a Google segítségével, akkor sem lehet találni róla semmit. Ez azonban egyáltalán nem tetszett a keresőóriásnak, aminek kollégái megpróbálták befolyásolni a Språkrådet-et, hogy változtassa már meg a szó definícióját, hiszen a dolog ugyanúgy létezik, ha mondjuk Altavistát vagy Binget használunk, de a nevében mégis csak ez az egy cég van.

A Google ügyvédjei annyira erősködtek, hogy inkább hagyták az egészet a francban és kihúzták az ogooglebar-t a listáról. De a Språkrådet igazgatója, Ann Cederberg szerint a cég túl sok időt és energiát fektetett be az egészbe, és különben is, a szó már létezik a svéd nyelvben és a nyelv használói fogják eldönteni, hogy marad-e vagy sem.

Advertisement

A fejlett nyugati társadalomra jellemző, hogy 2012 új szavai között ott volt a brony, azaz a Én pici pónim-rajongó felnőtt férfi, a nomofob, aki olyan embert jelent, aki ideges lesz a gondolattól is, hogy messze legyen a mobiltelefonjától és a zlatanera, ami annyit jelent, hogy valamiben a legjobbnak lenni és természetesen Zlatan Ibrahimovic nevéből alakult ki.

Forrás: The Local

Kép: Flickr

Share This Story

Get our newsletter