Zseni√°lis r√©szletekkel teli, n√©ha d√∂bbenetes freak show keret√©ben mondott le T√°ncsics-d√≠j√°r√≥l Szaniszl√≥ Neo-J√©zus Ferenc az Echo TV-n. Mi az, hogy lemondott?! Az amerikai √©s az izraeli nagyk√∂vet kez√©be tette le a d√≠jat, hogy ezzel a gesztussal meg√°ll√≠tsa a Gonosz H√°tt√©rhatalom haz√°nk ellen indul√≥ inv√°zi√≥s hadoszlopait! Egy probl√©ma volt csak a mŇĪsorral, hogy, Sz., az elŇĎad√≥ legyŇĎzte Sz.-t, a szerkesztŇĎt, ez√©rt a fantasztikus monol√≥g k√°b√© √∂tsz√∂r hosszabb lett, mint kellett volna lennie. Aki nem l√°tta, annak a kedv√©√©rt √∂sszefoglalom:

Szaniszl√≥ nem v√°ltotta be a rem√©nyeimet, amennyiben nem az el√©gedett trollt adta, aki agressz√≠ven bemutat azoknak, akik el akarj√°k venni a d√≠j√°t, hanem alapvetŇĎen puh√°nynak bizonyult.

A monológ szerkezete és íve világos volt.

- Nyitány: Allegória

Szaniszl√≥ azonnal erŇĎs k√©ppel, konkr√©tan egy dr√°mai alleg√≥ri√°val ind√≠tott, ŇĎ volt K√≥r√≥gy, a kis magyarlakta szlav√≥niai falu, amit a szerb-horv√°t h√°bor√ļ idej√©n csetnik csapatok vesznek gyŇĪrŇĪbe, az √°rtatlan magyarok pedig az √©let√ľk√©rt k√ľzdenek. InnentŇĎl v√©gig "az engem AZOK ki akartak csin√°lni"-t√©m√°t vari√°lta.

Advertisement

- √Čn vs AZOK

Az elsŇĎ blokkban az AZOK a magyar √ļjs√°g√≠r√≥kat √©s a "szoci √©s liber√≥" politikusokat jelentette. Szaniszl√≥ ugyanis elmes√©lte szinte az eg√©sz karrierj√©t, ijesztŇĎ r√©szletess√©ggel, munkahelyrŇĎl munkahelyre, amelyeket mindig az√©rt kellett elhagynia, mert √∂sszehagolt, titkos h√°tt√©rt√°mad√°s √©rte az Ellens√©gei, vagyis AZOK r√©sz√©rŇĎl.

- √Čn vs sokkal gonoszabb AZOK

A m√°sodik blokkban ugrottunk egyet, √©s az AZOK m√°r az Egyes√ľlt √Āllamok, Izrael, Franciaorsz√°g √©s N√©metorsz√°g korm√°nya, az ENSZ, illetve az ezeket val√≥j√°ban ir√°ny√≠t√≥ Glob√°lis H√°tt√©rhatalom lettek. Igen, itt az der√ľlt ki, hogy a vil√°got ir√°ny√≠t√≥ nagyhatalmak hogyan kezdtek aljas hazugs√°gokra √©p√≠tett h√°bor√ļt Sz..F. ellen, aki √°lland√≥an megh√°tr√°lni volt k√©nytelen, de megt√∂rni sosem fog.

Advertisement

- √Čn vs mindenki

A harmadik blokkban egyszerre sz√≥lalt meg az √∂sszes hangszer, √©s leleplezŇĎd√∂tt a L√©nyeg: az eg√©sz t√∂rt√©net arr√≥l sz√≥l, hogy a H√°tt√©rhatalom megijedt Szaniszl√≥ Ferenc leleplez√©seitŇĎl, p√©ld√°ul att√≥l, hogy ki √©s mik√©nt √∂lte meg J√∂rg Haidert √©s Lady Dian√°t!, √©s most eltapossa ŇĎt.

Advertisement

- A Fegyverletétel

Ezt k√∂vette a retorikailag is t√∂k√©letes fin√°l√©, amiben a csat√°ban megvert, de a h√°bor√ļt el nem vesztŇĎ FŇĎhŇĎs a D√≠jat jelk√©pesen a K√©t √Ėrd√∂gi Hatalom nagyk√∂veteinek kez√©be adta, √©s meg√ľzente a t√∂bbi nagy- √©s k√∂z√©phatalomnak is, hogy √ľnnepelhetnek.

Advertisement

A dr√°mai szerkezet azt pr√≥b√°lta rejteni, hogy az eg√©sz monol√≥g egy hossz√ļ nyafog√°s. A mag√°t t√∂k√∂snek be√°ll√≠t√≥ Szaniszl√≥ igaz√°b√≥l az elsŇĎ pillanatt√≥l azt magyar√°zta, hogy olyan erŇĎk √°llnak vele szemben, akik ellen √ļgysem tehet m√°st, mint megadja mag√°t. A gondolkod√°s√°t pedig az jellemzte, hogy az ŇĎ √ľgye nem lehet m√°s, mint nemzetk√∂zi m√©retŇĪ √∂sszeesk√ľv√©s, fel sem mer√ľlt, hogy mondjuk v√©gign√©zt√©k a felv√©teleit.

JellemzŇĎ mondatok:

Attól kezdve viseltem a bélyeget.

√Črted haragszom, nem ellened, √©rted?

(...) megf√©leml√≠teni azokat, akik ler√°ntj√°k a leplet e borzalmas vil√°grendrŇĎl!

(…) akik leleplezik a rettenetes Uzsorauralmat

√Čn vagyok n√°ci? √Čn bomb√°ztam sz√©t Irakot? √Čn gyilkolom az afg√°nokat? (‚Ķ) √Čn nem engedtem, hogy Obama sz√ľlei ne az amerikai koninensen keljenek egybe?

Meglep, hogy az √©n kis T√°ncsics-d√≠jam hat√°s√°ra nem esett p√°nikba a New York-i tŇĎzsde.

Engem egy lep meg az √ľgyben, hogy milyen igazam volt, amidŇĎn a h√°tt√©rhatalomr√≥l besz√©ltem.

Az én példámon leplezi le magát a háttérhatalom.

Tényleg, minden igaz, amit szóltam.

√úzenem az amerikai nagyk√∂vetnek: diadalittas jelent√©st k√ľldhet Washingtonba, az USA vil√°gra sz√≥l√≥ gyŇĎzelmet aratott SZaniszl√≥ Ferenc √©s a T√°ncsics-d√≠j f√∂l√∂tt (‚Ķ) hadizs√°km√°nyk√©nt viheti a T√°ncsics-d√≠jat!

Az izraeli nagyk√∂vetnek meg √ľzenem, hogy √ľnneplhetnek az ellenem folytatott 6 napos h√°bor√ļ v√©g√©n, vihetik a T√°ncsics-d√≠jat.

√únnepelhet a n√©met korm√°ny a franci√°val egy√ľtt, legyŇĎzt√©k Szaniszl√≥t,

Tragikom√©dia! Ez bolyg√≥nk legaggaszt√≥bb probl√©m√°ja, ennyire f√©lnek tŇĎlem, a Vil√°gPanomr√°m√°t√≥l, az Echo t√©v√©tŇĎl, az IGAZS√ĀGT√ďL???

Nem, én nem vagyok náci.

Nemzetem zsarol√°sa, haz√°m megfojt√°sa √°r√°n nekem, kedves n√©zŇĎim, a T√°ncsics-d√≠j nem kell, teh√°t lemondok r√≥la.

Advertisement