Nemcsak a háborúk elől menekülők, hanem kifejezetten a gazdasági bevándorlók felkarolására is biztatta a pápa az európai egyházakat.

Abból az alakomból beszélt a témáról, hogy a Vatikánban fogadta az Erdő Péter bíboros vezette Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és a Christopher Hill anglikán főpásztor vezette Európai Egyházak Konferenciája (CEC) tagjait. Ferenc az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy

a háborúktól, üldözéstől és nyomortól Európába menekülő ezrek drámai és gyakran tragikus végzetű vándorlásának fényében az európai egyházaknak kötelessége együttműködni a szolidaritás és befogadás ösztönzésében.

Ezenkívül kiállt a szabad, békés vallásgyakorlás mellett, amit nem lehet nem a muzulmánok szabad kendőviselése melletti állásfoglalásként értelmezni:

Ferenc pápa az európai intézményeknek is üzent kijelentve, hogy bizonyos törvények a “rosszul értelmezett tolerancia nevében” megakadályozzák a vallási meggyőződés szabad, békés és legitim gyakorlását. Ezt az egyházfő olyan új kihívásnak nevezte, amellyel szemben az európai keresztény egyházaknak közösen kell fellépniük, felülemelkedve az egymás közötti múltbéli megosztottságon.