A franciákra keményebb polgárháború vár, mint amilyen Ukrajnában van

Illustration for article titled A franciákra keményebb polgárháború vár, mint amilyen Ukrajnában van

Ezt nem én mondom, hanem Guilleaume Normand önkéntes, aki az oroszok oldalán harcol a kelet-ukrajnai háborúban, és még tegnap szép nagy anyagot készített vele a gazeta.ru. Igazából azért szemlézem, mert a történet gyorsan elkezdett mémesedni, és vicceseket produkál.

Advertisement

A fenti képen a cirill betűs rész azt jelenti, hogy te honnan jöttél, testvér, a választ meg úgyis értitek. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a világ különböző részeiből egészen különös kultúrájú és habitusú önkéntesek is érkeztek a Donbasszba, természetesen mindkét oldalra.

A legnagyobb visszhangjuk eddig talán a szerbeknek és a horvátoknak volt, előbbiek az oroszok, utóbbiak az ukránok oldalán harcolnak, nekik pl. saját azovos facebook-oldaluk is volt még múlt héten, amit időközben töröltek. Szintén sokat írtak a két spanyolról is, akiket Donyeckből hazatérve lekapcsoltak a hatóságok, és súlyos bűncselekményekkel vádolják őket.

Advertisement

Guilleaume Normand roppant különös figura, a cikkből úgy tűnik, Marine Le Pen Nemzeti Frontja sem elég nemzeti neki, és tényleg arra számít – vagy legalábbis azt mondja –, hogy mivel a Nyugat és benne Franciaország nem fogja tudni megoldani a problémáit, ezért előbb-utóbb kitör a polgárháború. Pontosan kik között, nem világos, mert igazából nem a megélhetési bevándorlók (elnézést) és az echte franciák, hanem a liberálisok-kapitalisták és a nincstelenek között lát kibékíthetetlen ellentéteket. Leginkább mindenki mindenki ellen lesz a beosztás.

Advertisement

Ennél az agymenésnél érdekesebb, amit a harcokról mond. Azt állítja, sem az ukránok, sem a felkelők nincsenek tisztában a korszerű háborúzás feltételeivel-sajátosságaival, csak loholnak és lövöldöznek összevissza eszetlenül, és emiatt is nagyon durvák a veszteségek mindkét oldalon. Mondjuk ezt saját egykori katonai élményeim alapján simán el tudom képzelni.

Share This Story

Get our newsletter