A frakkos vadász kirobbantotta a háborút a nem rolexes fideszesek ellen

Itt a hosszú Rolexek éjszakája! Lázár János soha nem látott háborút indított a Fideszen belül: egy döbbenetes interjúban durván megtámadta Pokorni Zoltánt és Kövér Lászlót, miközben megvédte a hozzá hasonló eredeti tőkefelhalmozókat. Nyilvánosság elé lépett a Gucci-frakció!

Kénytelen vagyok azzal kezdeni, hogy ami most következik, nem vicc, hiba tűnik annak.

Advertisement

Gigantikus interjút adott a Figyelő karácsonyi számának a közismerten luxuskedvelő Lázár kancelláriaminiszter, nyitásnak egy rolexes kérdést tettek fel neki. A politikus ugrott, mint Rogán-haver az olcsó üzlethelyiségre, és azzal kezdte, hogy:

Pokorni Zoltán volt képviselőtársam nyilatkozatát hátbatámadásnak tekintem.

Pokorni nemrég olyanokat nyilatkozott a politikusként ki tudja, hogyan rongyrázó újgazdaggá vált párttársairól, hogy:

Ezek a kisebb-nagyobb ügyek, hogy ki milyen órát hord, ki hova jár pihenni vagy nyaralni, vagy hogy kinek mekkora a háza, ezek nyilván az elmúlt években is tudottak voltak, de nem érdekeltek senkit. Nem kötődött össze ez a korrupció vádjával. Az Amerikai Egyesült Államok kitiltása óta viszont egy ilyen metszetbe rendeződik újra ez a sok apró, egyébként korábban csak bosszantónak gondolt tény,

és egyben divatba hozta az "urizálás" kifejezést.

A legsúlyosabb hibák közé sorolom a politikában, ha valaki hátba támadja az első sorban harcolókat

Advertisement

– fogalmazott most Lázár, majd a rá jellemző keresetlenséggel megmondta, mi baja: attól tart, hogy a törzsszavazók is egyetértenek Pokornival és a hasonlóan nyilatkozó Kövér házelnökkel:

Az igazi bajt az jelenti, ha a törzsszavazóink, a saját politikai véleményformálóink vagy meghatározó politikusaink bizonytalanodnak el vagy fordulnak ellenünk.

Advertisement

Azt is megmondta, kik harcolnak az első sorban: Giró-Szász, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Habony Árpád és ő. Azt már én teszem hozzá, hogy ez a társaság leginkább a hatvenezres vacsoráiról híres Andy Vajna-féle Nobu étterem első sorában küzd a leghevesebben a Kempinski Hotelben.

Lázár nem kertelt, kijelölte az ellenséget és meghirdette a háborút. Figyeld meg a következő idézet utolsó mondatában a nyílt fenyegetést, illetve a technikát, amivel az eredeti tőkefelhalmozók csoportját azonosítja az egész párttal! Én nem emlékszem, hogy fideszes valaha így merte volna fenyegetni Kövér Lászlót:

A politikai veteránok elszánták magukat a harmincas-negyvenes generáció megrendszabályozására. Ami nem méltányos, sőt az a meggyőződésem, hogy helytelen. (…) A Fidesz szempontjából életveszélyesnek tartom ezeket a belső vitákat: nincs valós tartalmuk, ugyanakkor álszentek, jópofizók, bűnbakkeresők. De rossz úton jár, aki az egyéni népszerűsége érdekében szembefordul a saját pártjával, szövetségeseivel.

Advertisement

Update: Magiteo hívta fel a figyelmemet, hogy innen kihagytam a talán legerősebb Lázár-mondatot. Ami annak a verbális megfelelője, amikor egy bicskás a kocsmában a kinyújtott mutatóujját vízszintesen elhúzza a torka előtt:

Jól gondolja meg egy politikai veterán, akár személyes sértődöttségből, akár politikai megfontolásból, hogy bennünket milyen mértékben gyöngít meg, mert azzal saját magát gyöngíti vagy végzi ki.

Advertisement

Az újságíró kérdésére Lázár ezek után azt mondja, hogy ezzel nyíltan felvállalta Rogán, Szijjártó és Giró-Szász védelmét. Mi lesz itt azzal a fideszessel, aki ezek után be mer szólni a tőkefelhalmozásra: beterelik az Andrássy úti Louis Vuittonba és elverik egy izlandi gleccservízbe mártott Ralph Lauren-pólóval? Lázárt annyira elragadja a hév, hogy dicshimnuszt mond Gucci Árpádról, Orbán főtanácsadójáról, akiről pár héttel ezelőttik a vezető fideszesek majdhogynem letagadták azt is, hogy valaha látták volna:

Kifejezetten jó politikai stratégának tartom, és meghallgatom a véleményét. Tudomásom szerint mások is ezt teszik.

Advertisement

Arra a kérdésre, hogy tudja-e, Habony miből él, azt mondja:

Nem ismerem a személyes viszonyait, és nincs közöm a privát életéhez. A Fidesz érdeke, hogy mihamarabb tisztázódjon a szerepe és a helyzete.

Advertisement

Aki az utóbbi mondatot képes értelmezni, kérem jelentkezzen, hiszen a Fidesz tíz éve tudatosan titkolja és letagadja Habony szerepét.

Talán már érzed, mi adja az interjú humorát: ezzel a válasszal zárult le a nagyinterjú belharcokra vonatkozó része, 8 kérdéssel és ennyi válasszal, háromnegyed újságoldalon, és Lázár egyetlen helyen sem mondta, hogy az urizálással kapcsolatos vádak ténybelileg ne lennének igazak, végig azzal volt a baja, hogy erről hogy lehet a nyilvánosság előtt beszélni.

Advertisement

Most nagyon kíváncsi vagyok, mi fog történni a Fideszben, mert Lázár láthatólag kenyértörésre akarja vinni a dolgot a nem félmilliós Gucci-táskákkal nem vadászgató pártrészekkel. Az interjú magabiztos, pökhendi stílusa arra utal, hogy tökéletesen nyeregben érzi magát. Az agresszivitás és a nyílt harc meghirdetése viszont pont az ellenkezőjére. Pokorni egy kerületi polgármesterségbe visszavonult, középsúlyú figura, aki mindig is a párt szolidan dorgáló jó rendőre volt, és Kövér is díszpozíciót betöltő politikus. Ha Lázár nem félne a szavaiktól, nem így beszélne.

Én ezt az egészet egyfajta előremenekülésnek értelmezem, amivel Lázár kész helyzet elé akarja állítani Orbán miniszterelnököt: ha ugyanis Orbán erre nem rúgja ki vagy nem alázza meg nyilvánosan, azzal mellé is állt, és a szépelgőknek végleg hallgass a nevük. És Lázár érzehetően arra játszik, hogy van annyira fontos ember Guccival együtt, hogy ne engedje el a kezüket.

Share This Story