This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A Főzdefeszten a Duna nélkül is elázol

Illustration for article titled A Főzdefeszten a Duna nélkül is elázol

A Főzdefeszt nulladik napja nincs feltüntetve a plakátokon, de a rutinos alkoholisták tudják, hogy már csütörtök este is érdemes a palotanegyed felé kerülni. Helyzetjelentés.

Advertisement

Ez persze csak bemelegítés. A vidéki főzdék többsége még nincs is itt, a többieknél meg vagy működik a csap, vagy nem, de ha fél kilenckor még nem sikerült áramhoz jutni, feltehető, hogy inkább utóbbi. Fogók, gyorskötöző, túlzott habzás, de azért senki sem szárad ki.

Nem kérdés, hogy ezt a hétvégét végigissza Budapest. Persze biztos akad, aki szerint önzés az árvíz idején szórakozni, de miután Orbán azt mondta, felkészültünk, Gyurcsány és Bajnai pedig homokzsákozott, számomra egyértelmű, hogy a folyó jobb és bal partja is rendben lesz. Ha mégsem, azért vannak a padok a Szabó Ervinen. A Lumenben meg amúgy is magasan van a kávégép, nem lehet baj.

Advertisement
Advertisement

Pszichológia 1.0: a gemenci szarvasok és a vízparti nyaralók elkerülhetetlen pusztulása önkéntelenül is a reprodukció és a szerves vegyületek felé tereli a népet, előbbi pedig könnyebben megy az utóbbival. We're all powerless.

Advertisement
Illustration for article titled A Főzdefeszten a Duna nélkül is elázol

A Legenda Sörfőzde Pokerface pale alejével a kezemben végképp elönt a nyugalom. Két éve ezt senki sem gondolta volna. A sör remek, egyre többen tudják hozni azt a szintet, amit a legjobb külföldiek. Ákosék persze hoztak az Jokerface IPA-ból is, ami egy testesebb, egyben kissé édesebb variáns. Kiss Tomi (Hopfanatic) egy erősen komlózott búzasörrel, a White Hops-szal készült, amiben az a vicces, hogy bár búzasör, valójában fontosabb tulajdonsága, hogy a Hopfanatic csinálja. A búzasör jellegzetes tulajdonságait úgy söpri félre benne a komló, mint a pinty. Korsóval, köszi.

Advertisement

A sötét és ízesített söreiről híres Békésszentandrási csapat tőlük szokatlan módon egy felsőerjesztésű sörrel állt elő, az Armandóval, amit Csakajósör Gergő inspirált. A főzde határainak önkéntes feszegetése önmagában is pirospontot érdemel, de mivel kedden volt szerencsém inni egy fél üveggel, azt is kijelenthetem, hogy jól sikerült a kísérlet.

Ami Gergőt illeti, bár akaratlanul is többet tanult tőle a téma iránt fogékony közönség, mint az összes gasztrobloggertől együttvéve, tegnap este kevésbé magasztos gondolatok kötötték le egy szivárgó sörcsapnak hála. Terveiről annyit tudni, hogy a Grabanc húsz komlóval készült mutációját bontja meg ma délután. Őrület.

Advertisement

Ezen túl lesz komlós fagyi a sörök és cukrásztermékek hidegfúziójáról ismert Piszkor Norbitól, az Élesztősök az eddig házisörfőzőként operáló Bázis Sörfőzde két speckós főzeteivel támadnak, a Serforrás pedig a Corvinus Rexet dobja be, ami "Tokaji aszú és hernádvölgyi maláta házasításából, miskolci karsztvíz hozzáadásával" készült. Mondjuk ha valakik, hát ők sokat tudnak a miskolc környéki vizekről, mert Felsőzsolcát úgy elvitte a Sajó három éve, hogy a főzdében is fogyott a mész rendesen.

Illustration for article titled A Főzdefeszten a Duna nélkül is elázol
Advertisement

Nincs mit tenni, túl sok jó sör lesz, berúgunk. A büszke sörfőzők csak úgy, én azért, mert nem hiszek a pohárban, a hapsijukat elkísérő nők a meggyestől, a perverzek meg a Főzdefeszt szégyenétől, a szirupokkal ízesített karamellás Sopronitól. Persze mások is csinálnak karamellás sört, csak ők malátával érik el a hatást, ez az innováció pedig Sopronba még nem jutott el.

Magányosoknak pedig íme, a Főzdebusz ivós játék: Ha valaki megpróbálja felszedni a pultos lányt, iszol, ha pedig a kedves vásárló megkérdezi, hogy a Keserű Mézben van-e méz, szintén így reagálsz. Siker.

Advertisement

Fotók: Orosz Péter

Share This Story

Get our newsletter