Illustration for article titled A főváros lekapcsolja a mexikói úti mozgásjavítót

Hétfőn jött a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleménye, miszerint a fővárosi önkörmányzat úgy döntött, megvonja a támogatást a Mexikói úton található Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthontól a következő, 2013-14-es tanévre, valamint az eddigi három évfolyamot is beszünteti.

Advertisement

A mexikói úti mozgásjavítóban jelenleg három évfolyamon 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, de nem csak átlagos tantervet, hanem olyan oktatást is kapnak, amivel piacképes szakmákat tanulhatnak és a középiskola után elhelyezkedhetnek. A Mexikói úton nemcsak egy iskola tartozik a komplexumba, van ott diákotthon, külön kisbolt, uszoda és tornaterem, itt egy nagyon alapos beszámoló azokról a szolgáltatásokról, amiket a komplexum biztosít.  A MEOSZ közleménye szerint csak egy osztályteremre lenne szükség, hogy elindítsák a 2013-as évfolyamot, de az önkormányzat ezt is megtagadta tőlük. A Cink.hu információi szerint ráadásul nem is történt semmi hivatalos bejelentés, a szülői munkaközösség elnöke festésre akart pénzt kérni a fővárostól, erre válaszul derült ki, hogy sem pénz, sem festés, sem iskola nem lesz.

Még aznap hívtam fel a fővárosi önkormányzatot, de interjút nem adhattak arra hivatkozva, hogy megjelentetnek egy közleményt. A közlemény meg is jelent még aznap este, és az alábbi válaszokat tartalmazza, illetve valami miatt rá akarja sütni az intézményre, hogy 2009 óta tulajdonképpen hiányos információk alapján indít osztályokat. A közlemény sűrű, fárasztó nyelvezetben készült, nekem legalábbis elég nehéz volt kihámoznom belőle a mondanivalót, de azt hiszem a lényeg, és az ok a támogatás megvonására ez:

A későbbiek során derült ki a fenntartó fővárosi önkormányzat számára, hogy a tárgyi feltételek csupán két évre voltak valósak, az egész képzést nem fedik le. Ekkor az intézményvezető levélben jelezte, hogy „ a leendő osztályok helyén most még a régi hálótermek és a hozzájuk tartozó régi vizesblokkok vannak. Ezek jelenlegi formájukban nem alkalmasak, nem felelnek meg az osztálytermi előírásoknak és elvárásoknak. A 2012/2013. tanévben már itt kell fogadni a szakközépiskola újonnan belépő csoportját vagy csoportjait, a harmadik évfolyamot.” A szakközépiskolai feladat ellátáshoz a teljes felújítás költségigényét nettó 190 millió forintban, a kapcsolódó eszközigényt nettó 22 millió forintban határozta meg.

Advertisement

Kedden a MEOSZ oktatási intézetének igazgatója, Dr. Derera Mihály ingerültebben válaszolt az önkormányzatnak és Tarlós Istvánnak is:

Tarlós úr és csapata azt állítja, csak később derült ki számukra, hogy az iskola régi épülete még nincs felújítva. Miközben ez a tervezés során harmadik ütemként került be a koncepcióba, melyet a közgyűlés is ismert. Csak éppen pénzt még nem áldoztak rá.

Advertisement

Ugyancsak ilyen pingpongozás megy a komplexum épületeit összekötő folyosóról. A főváros szerint "jelenleg is támogatja az intézmény fejlesztését":

"A fővárosi önkormányzat, saját költségvetéséből jelenleg is támogatja az intézmény  fejlesztését. Jelenleg az új szárny és a Meggyes-ház közötti összekötő folyosó megvalósítása van folyamatban 29,4 millió forint költséggel, amellyel biztosítva lesz, hogy egyik épületből a másikba a tanulók akadálymentesen, zárt helyen tudjanak közlekedni."

Advertisement

Amire Derera ezzel vág vissza:

Meg is hatódhatnánk, ha nem tudnánk, hogy a 3,5 milliárd forintos beruházásból a főváros irányításával nem építették meg a két épület közti fedett folyosót, úgyhogy a mozgássérült gyerekek három éve hóban fagyban totyognak át egyik épületből a másikba. A főváros tehát három éves mulasztást pótol, nem pedig jótékonyan támogat.

Advertisement

Az önkormányzat rendületlenül a Petrik Lajos és a Neumann János szakközépiskolákat ajánlja alternatív megoldásoknak a következő tanévtől, pedig Derera határozottan állítja, hogy kerekesszékekkel próbálták ki a két iskolát, és a "két intézmény a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott gyerekek számára alkalmatlan."  

Nagyon nehéz megítélni, hogy kinek van igaza akkor, amikor az egyik fél egy súlyos mozgáskorlátozott diákokkal teli speciális iskola, a másik pedig a fővárosi önkormányzat, amik éppen egymásra mutogatnak a másik felelőssége miatt. Az biztos, hogy a mexikói úti mozgásjavító honlapját látva nem lehet azt gondolni, hogy az oktatás bármilyen formájában akadályoztatva volt, és azt sem, hogy a gyerekeknek bármiben hiányt kellett szenvediük. És reméljük az túl kicsinyes érv, hogy Nádas Pál igazgatónak csak azért tesznek keresztbe, mert történetesen Nádas Péter író testvére.

Share This Story

Get our newsletter