H√©tfŇĎn j√∂tt a Mozg√°skorl√°tozottak Egyes√ľleteinek Orsz√°gos Sz√∂vets√©ge (MEOSZ) k√∂zlem√©nye, miszerint a fŇĎv√°rosi √∂nk√∂rm√°nyzat √ļgy d√∂nt√∂tt, megvonja a t√°mogat√°st a Mexik√≥i √ļton tal√°lhat√≥ Mozg√°sjav√≠t√≥ √Āltal√°nos Iskola, Szakk√∂z√©piskola, Egys√©ges Gy√≥gypedag√≥giai M√≥dszertani Int√©zm√©ny √©s Di√°kotthont√≥l a k√∂vetkezŇĎ, 2013-14-es tan√©vre, valamint az eddigi h√°rom √©vfolyamot is besz√ľnteti.

A mexik√≥i √ļti mozg√°sjav√≠t√≥ban jelenleg h√°rom √©vfolyamon 30 s√ļlyosan mozg√°ss√©r√ľlt di√°k tanul, de nem csak √°tlagos tantervet, hanem olyan oktat√°st is kapnak, amivel piack√©pes szakm√°kat tanulhatnak √©s a k√∂z√©piskola ut√°n elhelyezkedhetnek. A Mexik√≥i √ļton nemcsak egy iskola tartozik a komplexumba, van ott di√°kotthon, k√ľl√∂n kisbolt, uszoda √©s tornaterem, itt egy nagyon alapos besz√°mol√≥ azokr√≥l a szolg√°ltat√°sokr√≥l, amiket a komplexum biztos√≠t. ¬†A MEOSZ k√∂zlem√©nye szerint csak egy oszt√°lyteremre lenne sz√ľks√©g, hogy elind√≠ts√°k a 2013-as √©vfolyamot, de az √∂nkorm√°nyzat ezt is megtagadta tŇĎl√ľk. A Cink.hu inform√°ci√≥i szerint r√°ad√°sul nem is t√∂rt√©nt semmi hivatalos bejelent√©s, a sz√ľlŇĎi munkak√∂z√∂ss√©g eln√∂ke fest√©sre akart p√©nzt k√©rni a fŇĎv√°rost√≥l, erre v√°laszul der√ľlt ki, hogy sem p√©nz, sem fest√©s, sem iskola nem lesz.

M√©g aznap h√≠vtam fel a fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzatot, de interj√ļt nem adhattak arra hivatkozva, hogy megjelentetnek egy k√∂zlem√©nyt. A k√∂zlem√©ny meg is jelent m√©g aznap este, √©s az al√°bbi v√°laszokat tartalmazza, illetve valami miatt r√° akarja s√ľtni az int√©zm√©nyre, hogy 2009 √≥ta tulajdonk√©ppen hi√°nyos inform√°ci√≥k alapj√°n ind√≠t oszt√°lyokat. A k√∂zlem√©ny sŇĪrŇĪ, f√°raszt√≥ nyelvezetben k√©sz√ľlt, nekem legal√°bbis el√©g neh√©z volt kih√°moznom belŇĎle a mondanival√≥t, de azt hiszem a l√©nyeg, √©s az ok a t√°mogat√°s megvon√°s√°ra ez:

A k√©sŇĎbbiek sor√°n der√ľlt ki a fenntart√≥ fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzat sz√°m√°ra, hogy a t√°rgyi felt√©telek csup√°n k√©t √©vre voltak val√≥sak, az eg√©sz k√©pz√©st nem fedik le. Ekkor az int√©zm√©nyvezetŇĎ lev√©lben jelezte, hogy ‚Äě a leendŇĎ oszt√°lyok hely√©n most m√©g a r√©gi h√°l√≥termek √©s a hozz√°juk tartoz√≥ r√©gi vizesblokkok vannak. Ezek jelenlegi form√°jukban nem alkalmasak, nem felelnek meg az oszt√°lytermi elŇĎ√≠r√°soknak √©s elv√°r√°soknak. A 2012/2013. tan√©vben m√°r itt kell fogadni a szakk√∂z√©piskola √ļjonnan bel√©pŇĎ csoportj√°t vagy csoportjait, a harmadik √©vfolyamot.‚ÄĚ A szakk√∂z√©piskolai feladat ell√°t√°shoz a teljes fel√ļj√≠t√°s k√∂lts√©gig√©ny√©t nett√≥ 190 milli√≥ forintban, a kapcsol√≥d√≥ eszk√∂zig√©nyt nett√≥ 22 milli√≥ forintban hat√°rozta meg.

Advertisement

Kedden a MEOSZ oktat√°si int√©zet√©nek igazgat√≥ja, Dr. Derera Mih√°ly inger√ľltebben v√°laszolt az √∂nkorm√°nyzatnak √©s Tarl√≥s Istv√°nnak is:

Tarl√≥s √ļr √©s csapata azt √°ll√≠tja, csak k√©sŇĎbb der√ľlt ki sz√°mukra, hogy az iskola r√©gi √©p√ľlete m√©g nincs fel√ļj√≠tva. Mik√∂zben ez a tervez√©s sor√°n harmadik √ľtemk√©nt ker√ľlt be a koncepci√≥ba, melyet a k√∂zgyŇĪl√©s is ismert. Csak √©ppen p√©nzt m√©g nem √°ldoztak r√°.

Advertisement

Ugyancsak ilyen pingpongoz√°s megy a komplexum √©p√ľleteit √∂sszek√∂tŇĎ folyos√≥r√≥l. A fŇĎv√°ros szerint "jelenleg is t√°mogatja az int√©zm√©ny fejleszt√©s√©t":

"A fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzat, saj√°t k√∂lts√©gvet√©s√©bŇĎl jelenleg is t√°mogatja az int√©zm√©ny¬† fejleszt√©s√©t. Jelenleg az √ļj sz√°rny √©s a Meggyes-h√°z k√∂z√∂tti √∂sszek√∂tŇĎ folyos√≥ megval√≥s√≠t√°sa van folyamatban 29,4 milli√≥ forint k√∂lts√©ggel, amellyel biztos√≠tva lesz, hogy egyik √©p√ľletbŇĎl a m√°sikba a tanul√≥k akad√°lymentesen, z√°rt helyen tudjanak k√∂zlekedni."

Advertisement

Amire Derera ezzel v√°g vissza:

Meg is hat√≥dhatn√°nk, ha nem tudn√°nk, hogy a 3,5 milli√°rd forintos beruh√°z√°sb√≥l a fŇĎv√°ros ir√°ny√≠t√°s√°val nem √©p√≠tett√©k meg a k√©t √©p√ľlet k√∂zti fedett folyos√≥t, √ļgyhogy a mozg√°ss√©r√ľlt gyerekek h√°rom √©ve h√≥ban fagyban totyognak √°t egyik √©p√ľletbŇĎl a m√°sikba. A fŇĎv√°ros teh√°t h√°rom √©ves mulaszt√°st p√≥tol, nem pedig j√≥t√©konyan t√°mogat.

Advertisement

Az √∂nkorm√°nyzat rend√ľletlen√ľl a Petrik Lajos √©s a Neumann J√°nos szakk√∂z√©piskol√°kat aj√°nlja alternat√≠v megold√°soknak a k√∂vetkezŇĎ tan√©vtŇĎl, pedig Derera hat√°rozottan √°ll√≠tja, hogy kerekessz√©kekkel pr√≥b√°lt√°k ki a k√©t iskol√°t, √©s a "k√©t int√©zm√©ny a legs√ļlyosabb √°llapot√ļ mozg√°skorl√°tozott gyerekek sz√°m√°ra alkalmatlan." ¬†

Nagyon neh√©z meg√≠t√©lni, hogy kinek van igaza akkor, amikor az egyik f√©l egy s√ļlyos mozg√°skorl√°tozott di√°kokkal teli speci√°lis iskola, a m√°sik pedig a fŇĎv√°rosi √∂nkorm√°nyzat, amik √©ppen egym√°sra mutogatnak a m√°sik felelŇĎss√©ge miatt. Az biztos, hogy a mexik√≥i √ļti mozg√°sjav√≠t√≥ honlapj√°t l√°tva nem lehet azt gondolni, hogy az oktat√°s b√°rmilyen form√°j√°ban akad√°lyoztatva volt, √©s azt sem, hogy a gyerekeknek b√°rmiben hi√°nyt kellett szenvedi√ľk. √Čs rem√©lj√ľk az t√ļl kicsinyes √©rv, hogy N√°das P√°l igazgat√≥nak csak az√©rt tesznek keresztbe,¬†mert t√∂rt√©netesen N√°das P√©ter √≠r√≥ testv√©re.