This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

A forint összefosta magát és most csak nyüszít szegény a sarokban

Illustration for article titled A forint összefosta magát és most csak nyüszít szegény a sarokban

Ki tehet róla? A svájciak tehetnek róla. (Na jó, nem kizárólag.) Az van, hogy a svejci jegybank feladta az árfolyamsávot – öt éve figyeltek, hogy az euróhoz képest tartsák az 1,2-es arányt –, és ettől úgy megvadult a frank, hogy teljesen lefagytak a piacok, és senki sem tudja, mi lesz.

Advertisement

Igazán látványos grafikonokat nézegethettek erről a Portfolio.hu hasábjain. Most talán paritás közelében van éppen a frank és az euró – miszerint 1 ilyen 1 olyat ér –, de hogy mondjuk fél óra vagy egy nap múlva hol tartunk majd, arra vonatkozóan nincsenek érvényes jóslatok.

Advertisement

A svájci bejelentés után, aminek része még, hogy -0,75%-ra vágták a látra szóló betétekre vonatkozó kamatot is, a forint az euróhoz képest is megbillent, felugrott – vagy lesüllyedt? – 326 egységig, aztán kicsit visszarendeződött, 321 környékén balfaszkodik pillanatnyilag.

Amennyiben esetleg jelzáloghitelesek volnátok frankos alapon, a jó hír az, hogy az Orbány-kormány fixesítési-forintosítási döntése következtében – aminek a fordulónapja február 1. – nem járhattok rosszabbul, mint amennyire eddig jártatok. A rögzített árfolyam euró esetében 309, a franknál 256,5. Ebből is látszik, hogy a Miniszterelnök Úr bölcsessége határtalan.

Advertisement

[az ábrát a portfolióról loptam]

Share This Story

Get our newsletter