Rohan√≥ vil√°gunkban sajnos m√°r nem nagyon maradtak rendes feh√©r foltok, vagyis olyan orsz√°gok, ahol az ember t√©nyleg el tud tŇĪnni egy kis idŇĎre legal√°bb, mert k√©ptelens√©g telefon√°lni meg internetezni.¬†Most √©ppen D√©l-Szud√°nban kellett csal√≥dnunk, pedig melyik orsz√°gt√≥l v√°rhattunk volna t√∂bbet, mint egy √©ppen hogy csak megalakult, koldusszeg√©ny, infrastrukt√ļra n√©lk√ľli afrikait√≥l, ahol p√©ld√°ul egyetlen, keskeny nyomt√°v√ļ vas√ļtvonal l√©tezik? Ferk√≥ bar√°tunk most √©rkezett meg Dzsub√°ba, a fŇĎv√°rosba, ahol a menek√ľltek helyzet√©t fogja tanulm√°nyozni egy f√©l √©vig. V√°ratlanul hamar k√ľld√∂tt egy mailt, mire megk√©rdeztem: "Mit l√°tsz most, ha k√∂r√ľln√©zel? Van rajtad ruha?". Erre¬†¬†j√∂tt¬†a k√∂vetkezŇĎ v√°lasz Fekete-Afrika megh√∂kkentŇĎen j√≥ t√°vk√∂zl√©si viszonyair√≥l:

semmit sem látok, mert geci sötét van és mivel spórolósan is csak napi 3 órát van áram a szállásomon, ezért nem kapcsolok villanyt. de reggel lefotózom a szállásom szívesen!

van rajtam ruha, de csak egy rövidgatya. itthon ebben tolom, de nem lehet teljesen meztelen, mert a szállásadóm egyik felesége a háromból (195 centi a csaj, 45 kiló kb és van 6 vágási heg a homlokán, mint minden rendes dinka lánynak) épp látogatóba jött

50 d√©l szud√°ni font a mobilnet egy h√©tre (2500 forint), a legjobb dolog az eg√©sz. bem√©sz egy boltba, veszel egy modemet egy sim k√°rty√°val √©s ut√°na amennyi p√©nzed van, ahhoz k√©pest veszel airtime-nak h√≠vott kreditet. 5 fontnyi kredit 24 √≥ra korl√°tlan mobilnet, 50 font egy h√©t √©s 200 egy h√≥nap. √©s kint lakom a v√©ros legsz√©l√©n is t√ļl, l√©nyeg√©ben egy falu m√°r, 10 utc√°nyira megszŇĪnik a v√°rosi √°ram √©s a v√≠z, de a 3G let√∂lt√©si sebess√©gem 450 kbps.

A telefon√°l√°s m√©g viccesebb, egy m√°sik sim k√°rty√°ra vettem 50 fontnyi kreditet, √©s 47-n√©l tartok, √ļgy hogy x-val √©s p√°r magyar haverral sms-eztem rendesen √©s hossz√ļakat besz√©ltem helyiekkel. egy nemzetk√∂zi sms 15 forint. ja, √©s vettem du√°l sim-es telefont, teh√°t megkapom a magyar sms-eket. nem tudom a sz√°mokat, de aki k√ľld nekem √ľzenetet, annak √≠rok d√©l szud√°nb√≥l valami sz√©pet :D