Illustration for article titled A FIFA és az UEFA nagyon csúnyán kihúzhatja a gyufát Kövér Lászlónál

Először azt hittem, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök valójában a fideszes házelnök farkasa – nem mint vérengző fenevad, hanem mint ember az embernek –, de kiderült, hogy nem is.

Advertisement

Mondom úgy, hogy értelme is legyen. Tegnap este szurkoló gyanánt részt vettem a magyar–orosz labdarúgó-mérkőzésen, és utána kiderült, hogy ismerőseimtől a bejáratnál elkobozták a kis székely zászlójukat. Később kifelé menet visszaadták nekik ezt. A dologra azért is kaptam fel a fejemet, mert az egyik híres jobbikos képviselő a minap – kezében előttem azóta is ismeretlen okokból román lobogóval – a parlamentben performált emiatt, szóvá téve, hogy hasonló jelenség fordult elő a múlt heti magyar–finnen is. Amire a kormány kulturált államtitkára – bizonyos L. Simon László – azt válaszolta, nem érti, hogy történhetett kitiltás, de ha így volt, azt helytelennek tartja. Nem csoda, gondoltam, hogy helytelennek tartja, hiszen magán a Parlamenten – a különös döntéseket előszeretettel hozó Kövér László különös döntése értelmében – is megtalálható ez az amúgy szép lobogó.

Advertisement

Mármost én a józan paraszti eszemmel azt gondolom, hogy a magyar Országházon nem feltétlenül van jó helyen a piros-fehér-zöldön – és esetleg az európai unióson – kívül másik zászló, de hát nem én vagyok a parlament elnöke, ahogy mondani szokás. Ezzel szemben az viszont nem jutna eszembe, hogy a magyar válogatottnak a lehető legteljesebb joggal szurkoló székelyek kezében rossz helyen lenne a székely zászló.

Miért csinálja ezt Csányi Sándor MLSZ-elnök? – tettem fel a kérdést először csak úgy magamnak. Ki akarja húzni a gyufát Kövér Lászlónál és a több százezer főt számláló székelységnél egyaránt? Vagy mi a fészkes fene?

Advertisement

De rájöttem, hogy ezúttal klasszikus tényfeltárásra van szükség, és megkérdeztem az MLSZ-t. Amely viszonylag gyorsan és barátságosan válaszolt, emigyen:

A korábbi döntések alapján a FIFA és az UEFA versenyrendszerében nem lehet megjeleníteni a székely zászlót, mert azt politikai véleménynyilvánításra alkalmasnak ítéli meg mindkét szervezet. A tilalom megszegésével az MLSZ pénzbüntetés mellett további súlyosabb szankciók elszenvedését is kockáztatná.

A FIFA a 2013-as román-magyar mérkőzés kapcsán meghozott állásfoglalásában egyértelműen rögzítette, hogy a világszervezet politikai megnyilvánulásnak tekinti a székely zászló használatát nemzetközi válogatott mérkőzéseken. A Magyar Labdarúgó Szövetség – amely korábbi gyakorlatában nem tiltotta a zászló behozatalát a mérkőzésekre – ezért büntetést is kapott.

Ezért alkalmazza és kommunikálja minden nemzetközi tétmérkőzés előtt azt a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy kizárólag az érintett nemzetek zászlóit engedi bevinni a stadionba, településnév feltüntetésével. Minden más jelképet az európai és nemzetközi szövetség politikai állásfoglalás megfogalmazásra alkalmasnak ítél meg, így ezeken a mérkőzéseken azok használatától el kell tekintenie a szurkolóknak.

A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken ezen zászlók megjelenítése nem merült fel problémaként, fegyelmi eljárások ezekkel összefüggésben nem indultak.

Advertisement

Hát így. Mondtam ezt az imént Szilynek, aki a történtek után már csak arra kíváncsi – velem karöltve nyilván –, hogy ennek fényében a Barcelona szurkolóinak miért nem tiltja az UEFA és a FIFA, hogy katalán lobogót használjanak a mérkőzéseken?

Netalántán a kettős mérce miatt???????

Share This Story

Get our newsletter