Ha ez m√°r t√©nyleg a ny√≠lt Orb√°n-Simicska-h√°bor√ļ, akor az oligarcha j√≥l csin√°lja. A fideszes professzorok √©rtelmis√©gi h√°tt√©rszervezete k√∂zlem√©nyben offshorelovagozza Orb√°n Viktor miniszter√©t.

M√°r a Magyar Nemzet Seszt√°k Mikl√≥s ellen ind√≠tott t√°mad√°sai is megd√∂bbentŇĎek voltak ahhoz k√©pest, hogy kor√°bban mennyire √∂sszez√°rt a Fidesz-t√°bor, de ott vil√°gos volt a h√°tt√©r: a Simicska Lajos √©rdekk√∂r√©be tartoz√≥ lap d√ľh√∂s, mert Simicska embere helyett m√°st nevezett ki a minisztereln√∂k. A Professzorok Batthy√°ny K√∂r√©nek friss k√∂zlem√©nye arra utal, hogy a front jelentŇĎsen kisz√©lesedett.

A jelens√©g ugyanakkor term√©szetes: mivel senki m√°s nem maradt a gazdas√°gi-politikai sz√≠nt√©ren, csak fideszesek √©s Fidesz-mamelukok, a p√©nz√©rt meg mindig tusakod√°s folyt a vil√°gt√∂rt√©nelemben, idŇĎvel fideszes verekszik fideszessel. A jelens√©g ann√°l hevesebb, mert ez a kurzus ideol√≥giai talapzatot is tal√°lt a k√∂zp√©nz mag√°np√©nzz√© v√°ltoztas√°hoz - "Ňźk ezt csin√°lt√°k hetven √©vig, m√≠g mi szoptunk, √ļgyhogy egyenl√≠ten√ľnk kell" - √≠gy az an√°lvonaton m√°r t√©nyleg nincs semmilyen mor√°lis f√©k.

Advertisement

A K√∂r k√∂zlem√©nye am√ļgy is vicces, p√©ld√°ul ahogy az elej√©n megr√°zz√°k az ujjukat a nev√©n nem eml√≠tett Magyar Nemzet fel√©:

√öj jelens√©g a hazai √©gbolton: a korm√°nyp√°rti sajt√≥ t√°madja a korm√°nyt. Olykor nem √°tall m√©g a baloldali sajt√≥val sem egy gy√©k√©nyen √°rulni. Ha seg√≠tŇĎk√©szebben t√°laln√°k a t√©nyeket √©s a kritik√°t, a jelens√©get ak√°r a politikai elfogulatlans√°g t√©rfoglal√°sak√©nt is √ľnnepelhetn√©nk.

Pont emiatt kezdtem el gyanakodni, hogy valamilyen módon talán tényleg Simicskáék provokálták ki ezt a közleményt. De az a legjobb, ha idemásolom az egészet:

A Professzorok Batthyány Köre közleménye

Budapest, 2014. augusztus 4., h√©tfŇĎ (OS) - √Črdekszf√©r√°k zavarai

√öj jelens√©g a hazai √©gbolton: a korm√°nyp√°rti sajt√≥ t√°madja a korm√°nyt. Olykor nem √°tall m√©g a baloldali sajt√≥val sem egy gy√©k√©nyen √°rulni. Ha seg√≠tŇĎk√©szebben t√°laln√°k a t√©nyeket √©s a kritik√°t, a jelens√©get ak√°r a politikai elfogulatlans√°g t√©rfoglal√°sak√©nt is √ľnnepelhetn√©nk.

Miut√°n elvben egy√ľtt √∂r√ľlt√ľnk annak, hogy a csal√°di gazdas√°gok es√©lyei javulnak, most azt igyekszenek elhitetni vel√ľnk, hogy a nagybirtokok juss√°nak a megnyirb√°l√°sa k√°rokat okoz m√©g a kis gazdas√°goknak is. Sajnos azonban nem tudjuk kiverni a fej√ľnkbŇĎl, hogy ez a v√©lem√©ny a sajt√≥ban is √©rdekelt nagybirtokosok √©rdekeit t√ľkr√∂zi.

Bizony, az erŇĎs emberek mag√°n√©rdeke befoly√°solhatja nemcsak a sajt√≥v√©lem√©nyt, hanem a mindenkori korm√°nypolitik√°t is. Ez√©rt √∂r√ľlhett√ľnk volna, hogy a korm√°nyban a fejleszt√©si miniszter szem√©ly√©ben megtal√°lt√°k a kor√°bban t√ļlerŇĎben l√©vŇĎ csoportok ellens√ļly√°t. Sajnos azonban t√ļl hangosak azok a r√©mh√≠rek, amelyek a miniszter offshore-lovagi m√ļltj√°r√≥l √©s a b√°b√°skod√°s√°val l√©trej√∂tt c√©gek viselt dolgair√≥l sz√≥lnak, √©s t√ļl halkak ezek c√°folatai. Vajon csak az erŇĎterek okozta akusztikai zavarok miatt halljuk √≠gy, vagy val√≥ban gyeng√©k a miniszter √∂nmentŇĎ √©rvei? Ideje volna felismerni, hogy egy miniszter k√©tes m√ļltja foltot ejt az eg√©sz korm√°nyon is.

A Professzorok Batthyány Körének Elnöksége

Kiadó: Professzorok Batthyány Köre