V√©gre egy vil√°gos felsŇĎoktat√°si reformterv! Az Eduline inform√°ci√≥ja szerint nemsok√°ra fizetŇĎsen sem lehet majd kommunik√°ci√≥t tanulni, maximum a K√∂zszolg√°lati Egyetemen. Vagy ott sem.

Az Eduline √ļgy tudja, a felsŇĎoktat√°s√©rt felelŇĎs √°llamtitk√°rs√°g munkat√°rsai megl√°togatt√°k a d√©k√°nokat, √©s az √ľgyrŇĎl l√©nyeg√©ben befejezett t√©nyk√©nt besz√©lve k√∂z√∂lt√©k, milyen k√©pz√©seket √©s szakokat szeretn√©nek megsz√ľntetni 2016-ra. Ezek k√∂z√∂tt van a kommunik√°ci√≥, amire a korm√°nyzat szab√°lyos fatv√°t mondott ki, hiszen jelen √°ll√°s szerint p√©nz√©rt sem engedn√©k, hogy valakinek ezt az ellens√©ges tudom√°nyt megtan√≠ts√°k:

A sokak √©rdeklŇĎd√©s√©t kiv√°lt√≥ kommunik√°ci√≥ szakr√≥l azonban egybehangz√≥an azt nyilatkozt√°k, a teljes megsz√ľntet√©s a c√©l, teh√°t m√°r √∂nk√∂lts√©ges m√≥don sem lehet majd ilyen alapk√©pz√©sre jelentkezni. Mindezt a t√ļltermel√©ssel magyar√°zt√°k, az egyik egyetemi vezetŇĎ pedig √ļgy tudja, a korm√°ny tervei szerint kiz√°r√≥lagosan a Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetemen ind√≠tan√°k el a k√©pz√©st. Azt egyelŇĎre nem lehet tudni, sz√°mszerŇĪen h√°ny √©s pontosan milyen szakot √©rint az √°tszervez√©s vagy a megsz√ľntet√©s.

Szeg√©ny naiv emberek, azt hiszik, hogy kommunik√°ci√≥ szakon terem az ellens√©ges, megb√≠zhatatlan, szemtelen √ļjs√°g√≠r√≥? H√°t szerencs√©re nem eszik olyan forr√≥n a szakembert, az √©n eddigi szerkesztŇĎs√©geimben a t√∂bbs√©g nem tanult √ļjs√°g√≠r√°st.

Az √∂tlet mindenestre aranyosan √∂nleleplezŇĎ. Szerintem m√©g jobb m√≥dszer lenne, ha a k√∂zoktat√°shoz ny√ļln√°nak, √©s a nemzeti alaptantervbŇĎl kivenn√©k az R betŇĪt. R n√©lk√ľl ugyanis szinte k√©ptelens√©g √ļgy besz√≥lni a korm√°nynak, hogy a besz√≥l√≥ ne v√°ljon nevets√©gess√©.