A Fővárosi Közgyűlés összemegy, és főként polgármestereket fog tartalmazni. A Kettős Mérce blog azt írja, a Fidesz az eddigi legnagyobb választási csalására készül. Én nem írok semmit. Bónusz: csak Tarlós István neve merül fel a Fidesz főpolgármester-jelöltjeként.

Az MTI rövidhíre:

Az önkormányzati választási rendszer átalakítását javasolja a Fidesz: ennek értelmében a fővárosi közgyűlésnek a főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester és a kompenzációs listáról bekerült kilenc képviselő lesz a tagja – jelentette be Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Tájékoztatásuk szerint kompenzációs listára polgármesterjelöltek kerülhetnek fel, mégpedig azoké a szervezeteké, amelyek legalább 12 kerületben polgármesterjelöltet tudtak állítani. Rogán Antal szerint az új rendszerrel olcsóbb, egyszerűbb és demokratikusabb lesz a fővárosi közgyűlés az őszi önkormányzati választás után.

A KM egyik állítása:

Ha a Fidesz meghozza ezt a törvényt, és átmegy a parlamenten, akkor az Alkotmánybíróságnak mindenképpen meg kell semmisítenie azt, méghozzá korábbi, a mandátum fogalmáról és a választókerületi aránytalanságról szóló döntései szerint. Ha viszont ez nem így történik, akkor Budapesten egy olyan rendszer jön létre, ahol reális, hogy a Fidesz egy döntetlennél is közel kétharmados többséget szerez.

Advertisement

Az elemzést, amely e következtetéshez vezetett, a maga teljességében olvassátok el odaát.

Ja, és nézzétek meg az ATV-n, hogy Kósa mivel és hogyan magyarázza a tervet.