A Fidesz megint odacsapna egy nagyot a kereskedelmi tévéknek

A médiatörvény módosításáról szóló javaslat értelmében két új közszolgálati csatorna kerülne a szolgáltatók alapcsomagjaiba, az RTL-t és a TV2-t pedig hátrább szorítanák. Sőt.

Advertisement

Az Index ismerteti a fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence javaslatát, amelynek értelmében a digitális műsorszolgáltatók kötelesek lesznek a közmédia két új csatornáját (a bulvárosabbnak szánt Petőfi TV-t és a már említett új sportadót) a legolcsóbb alapcsomag részévé tenni.

Advertisement

A javaslat nem is titkolja, hogy a piaci verseny torzításáról van szó: "A közszolgálati médiumokat azáltal hozza kedvezőbb helyzetbe, hogy a néző számára felkínált alapbeállításként az ő szolgáltatásai legyenek sorrendben elsőként elérhetők." Sőt, a HD minőségben sugárzó csatornákat is előre kell sorolni, ami azt is jelenti, hogy a legnagyobb szolgáltatóknál (Digi, Telekom, UPC) az RTL és a TV2 kicsúszna az első tíz adóból.

Továbbmenve, az is előfordulhat ezek után, hogy a szolgáltatók – akik kénytelen lesznek az amúgy is zsúfolt alapcsomagot szűkíteni – kiveszik a TV2-t vagy az RTL-t, bár a cikk szerint egyelőre ez a veszély nem fenyegeti őket, de a lehetőség már adott.

Advertisement

Az RTL részéről Kolosi Péter azt mondta, a javaslat "újabb kísérlet a médiaszabdság és a szabad verseny korlátozására, hiszen nem engedi, hogy a csatornákat a szolgáltatók saját szempontjaik, nézettségük alapján sorolják be."

Share This Story

Get our newsletter