This is a platform for User Generated Content. G/O Media assumes no liability for content posted by Kinja users to this platform.

​A Fidesz épp most szünteti meg a nyelvtanítást (frissítve!)

Illustration for article titled ​A Fidesz épp most szünteti meg a nyelvtanítást (frissítve!)

Egészen megdöbbentő: gyakorlatilag betiltják a magánórákat, a privát nyelvtanítást, de a kis nyelviskolákat is. Ez durvább csapás lesz Magyarországnak, mint az összes eddigi Fidesz-húzás.

Advertisement

Tilos lesz nyelvet tanítani Magyarországon intézményi akkreditáció, milliós kaució befizetése és napi szintű, rettenetes adminisztráció nélkül. A Fidesz talán legkevésbé közismert, de messze legveszélyesebb és legostobább lépéssorozata zajlik éppen most. Szeptember elsejétől már hatályos a felnőttképzési törvény, ami a hazai nyelvtanítást szabályozza. A dologról azért mondtam, hogy zajlik, mert a végrehajtási rendeleteket, amin a gyakorlati részletek közül egy rakás múlik, még nem írták meg, most folyik az egyeztetés.

Nehéz szavakat találni egy olyan rendszerre, ami észak-koreai ihletettségű, ugyanakkor japános hatékonysággal fogja megszüntetni és illegalitásba kényszeríteni a nyelvoktatási piacot, gyakorlatilag felszámolva a magánnyelvtanár intézményét mint olyant, és csak magyarul beszélő tökfilkót faragni minden olyan magyarból, akinek nincsen pénze arra, hogy a hazai szovjetrendszert kikerülve külföldön tanuljon.

Advertisement

A két legjellemzőbb húzás az, hogy

  1. egy iskola, de egy magántanár is csak előre engedélyeztetett, akkreditáltatott, szakértővel aláiratott képzési program alapján taníthatna. Elmész egy tanárhoz angolul tanulni, aki, ha tényleg be akarná tartani a törvényt, nem taníthatna a te speciális, személyre szabott igényeid szerint. Ez nyilván kijátszható, minél kevsebb a diák, annál jobban, de már maga a gondolat ijesztó, ellenszenves és főleg irdatlan nagy hülyeség.
  2. minden nyelviskola köteles napi szinten adatot szolgáltatni tanfolyamairól, a hallgatók jelentkezéséről, lemorzsolódásáról. Ez a teljesen értelmetlen, kafkai napi jelentésírási kötelezettség a kisebb nyelviskoláknak istencsapása, ráadásul hozadéka sincs semmi, még elvileg sem. Mármint azon felül, hogy felszámolja a szabad piac jó részét, néhány nagy nyelviskola keretei közé kényszerítve a kicsiket és a magántanárokat.
Advertisement

És ott van még az egymilliós kaució.

Hogy egész világos legyen: diplomás, vállalkozó nyelvtanár, aki számlát ad az oktatásról és adózik utána, ezentúl Magyarországon nem taníthat nyelviskolai kereteken kivül.

Advertisement

Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke szerint amennyiben néhány nagy nyelviskola érdekeinek megfelelően véglegesítik a szabályozást, azzal akár egyik napról a másikra, szeptember elsejéig visszamenőlegesen törvényen kívül helyezhetnek több ezer magántanárt és kis iskolát.

Az egész abszurd lépéssorozat néhány nagy nyelviskolát hagyna meg egy adminisztratív szabályokkal, kaucióval gúzsba kötött, korlátozott piacon, ahol, a semmilyen nyelvet nem beszélő lakosok országában, az esetek nagy részében tilos lesz nyelvet tanítani.

Advertisement

A nyilvánvaló következmény a színvonal romlása és a nyelvoktatási piac tömeges illegalitásba kényszerítése. Hogy még értelmetlenebb legyen az egész, az összes kafkai szabály csak az úgynevezett általános nyelvi képzésre vonatkozik. A szaknyelvi képzés normálisan, idióta engedélyek, büntető kauciók és jelentésírás nélkül, tök szabadon űzhető.

A Nyest friss, remek cikkében nyelvtanárok beszélnek az új rendszerről, ebből a korábbi írásból meg az előzmények ismerhetők meg.

Advertisement

Ilyenkor kell tök komolyan küzdenie az embernek, hogy ne csússzon bele az összeesküvés-elméletes gondolkodásba, és ne képzelje, hogy Ezek ezt direkt csinálják, hogy ostobaságban és tájékozatlanságban tarsák a potenciális választóikat. Nyilván nincsen ilyen ördögi terv, de ennél jobban nem tudna úgy kinézni, mintha mégis lenne.

update: Az NGM, vagyis a törvény gazdája levélben keresett meg engem azzal, hogy nem igaz, amit írtam, a törvény nem vonatkozik az egyéni nyelvtanárokra. A vicc az, hogy tökre vonatkozik. Részletek ebben a friss posztban! Hosszú, de megéri!

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter