Eg√©szen megd√∂bbentŇĎ: gyakorlatilag betiltj√°k a mag√°n√≥r√°kat, a priv√°t nyelvtan√≠t√°st, de a kis nyelviskol√°kat is. Ez durv√°bb csap√°s lesz Magyarorsz√°gnak, mint az √∂sszes eddigi Fidesz-h√ļz√°s.

Tilos lesz nyelvet tan√≠tani Magyarorsz√°gon int√©zm√©nyi akkredit√°ci√≥, milli√≥s kauci√≥ befizet√©se √©s napi szintŇĪ, rettenetes adminisztr√°ci√≥ n√©lk√ľl. A Fidesz tal√°n legkev√©sb√© k√∂zismert, de messze legvesz√©lyesebb √©s legostob√°bb l√©p√©ssorozata zajlik √©ppen most. Szeptember elsej√©tŇĎl m√°r hat√°lyos a felnŇĎttk√©pz√©si t√∂rv√©ny, ami a hazai nyelvtan√≠t√°st szab√°lyozza. A dologr√≥l az√©rt mondtam, hogy zajlik, mert a v√©grehajt√°si rendeleteket, amin a gyakorlati r√©szletek k√∂z√ľl egy rak√°s m√ļlik, m√©g nem √≠rt√°k meg, most folyik az egyeztet√©s.

Neh√©z szavakat tal√°lni egy olyan rendszerre, ami √©szak-koreai ihletetts√©gŇĪ, ugyanakkor jap√°nos hat√©konys√°ggal fogja megsz√ľntetni √©s illegalit√°sba k√©nyszer√≠teni a nyelvoktat√°si piacot, gyakorlatilag felsz√°molva a mag√°nnyelvtan√°r int√©zm√©ny√©t mint olyant, √©s csak magyarul besz√©lŇĎ t√∂kfilk√≥t faragni minden olyan magyarb√≥l, akinek nincsen p√©nze arra, hogy a hazai szovjetrendszert kiker√ľlve k√ľlf√∂ld√∂n tanuljon.

A k√©t legjellemzŇĎbb h√ļz√°s az, hogy

  1. egy iskola, de egy mag√°ntan√°r is csak elŇĎre enged√©lyeztetett, akkredit√°ltatott, szak√©rtŇĎvel al√°iratott k√©pz√©si program alapj√°n tan√≠thatna. Elm√©sz egy tan√°rhoz angolul tanulni, aki, ha t√©nyleg be akarn√° tartani a t√∂rv√©nyt, nem tan√≠thatna a te speci√°lis, szem√©lyre szabott ig√©nyeid szerint. Ez nyilv√°n kij√°tszhat√≥, min√©l kevsebb a di√°k, ann√°l jobban, de m√°r maga a gondolat ijeszt√≥, ellenszenves √©s fŇĎleg irdatlan nagy h√ľlyes√©g.
  2. minden nyelviskola k√∂teles napi szinten adatot szolg√°ltatni tanfolyamair√≥l, a hallgat√≥k jelentkez√©s√©rŇĎl, lemorzsol√≥d√°s√°r√≥l. Ez a teljesen √©rtelmetlen, kafkai napi jelent√©s√≠r√°si k√∂telezetts√©g a kisebb nyelviskol√°knak istencsap√°sa, r√°ad√°sul hozad√©ka sincs semmi, m√©g elvileg sem. M√°rmint azon fel√ľl, hogy felsz√°molja a szabad piac j√≥ r√©sz√©t, n√©h√°ny nagy nyelviskola keretei k√∂z√© k√©nyszer√≠tve a kicsiket √©s a mag√°ntan√°rokat.

Advertisement

√Čs ott van m√©g az egymilli√≥s kauci√≥.

Hogy eg√©sz vil√°gos legyen: diplom√°s, v√°llalkoz√≥ nyelvtan√°r, aki sz√°ml√°t ad az oktat√°sr√≥l √©s ad√≥zik ut√°na, ezent√ļl Magyarorsz√°gon nem tan√≠that nyelviskolai kereteken kiv√ľl.

Rozgonyi Zolt√°n, a Nyelvtud√°s√©rt Egyes√ľlet eln√∂ke szerint amennyiben n√©h√°ny nagy nyelviskola √©rdekeinek megfelelŇĎen v√©gleges√≠tik a szab√°lyoz√°st, azzal ak√°r egyik napr√≥l a m√°sikra, szeptember elsej√©ig visszamenŇĎlegesen t√∂rv√©nyen k√≠v√ľl helyezhetnek t√∂bb ezer mag√°ntan√°rt √©s kis iskol√°t.

Advertisement

Az eg√©sz abszurd l√©p√©ssorozat n√©h√°ny nagy nyelviskol√°t hagyna meg egy adminisztrat√≠v szab√°lyokkal, kauci√≥val g√ļzsba k√∂t√∂tt, korl√°tozott piacon, ahol, a semmilyen nyelvet nem besz√©lŇĎ lakosok orsz√°g√°ban, az esetek nagy r√©sz√©ben tilos lesz nyelvet tan√≠tani.

A nyilv√°nval√≥ k√∂vetkezm√©ny a sz√≠nvonal roml√°sa √©s a nyelvoktat√°si piac t√∂meges illegalit√°sba k√©nyszer√≠t√©se. Hogy m√©g √©rtelmetlenebb legyen az eg√©sz, az √∂sszes kafkai szab√°ly csak az √ļgynevezett √°ltal√°nos nyelvi k√©pz√©sre vonatkozik. A szaknyelvi k√©pz√©s norm√°lisan, idi√≥ta enged√©lyek, b√ľntetŇĎ kauci√≥k √©s jelent√©s√≠r√°s n√©lk√ľl, t√∂k szabadon ŇĪzhetŇĎ.

A Nyest friss, remek cikk√©ben nyelvtan√°rok besz√©lnek az √ļj rendszerrŇĎl, ebbŇĎl a kor√°bbi √≠r√°sb√≥l meg az elŇĎzm√©nyek ismerhetŇĎk meg.

Advertisement

Ilyenkor kell t√∂k komolyan k√ľzdenie az embernek, hogy ne cs√ļsszon bele az √∂sszeesk√ľv√©s-elm√©letes gondolkod√°sba, √©s ne k√©pzelje, hogy Ezek ezt direkt csin√°lj√°k, hogy ostobas√°gban √©s t√°j√©kozatlans√°gban tars√°k a potenci√°lis v√°laszt√≥ikat. Nyilv√°n nincsen ilyen √∂rd√∂gi terv, de enn√©l jobban nem tudna √ļgy kin√©zni, mintha m√©gis lenne.

update: Az NGM, vagyis a t√∂rv√©ny gazd√°ja lev√©lben keresett meg engem azzal, hogy nem igaz, amit √≠rtam, a t√∂rv√©ny nem vonatkozik az egy√©ni nyelvtan√°rokra. A vicc az, hogy t√∂kre vonatkozik. R√©szletek ebben a friss posztban! Hossz√ļ, de meg√©ri!