A helyi tévéknél nem tipikus műfaj a tudományos-technikai ismeretterjesztő műsor. Elég költséges szórakozás ugyanis. Kivéve persze, ha egy riporter megkérdezi Szirmai Gábor mérnök-feltalálót Budakeszi rejtett értékeiről, mert akkor kész is a félórás műsor, kérdezni és vágni sem kell nagyon többet.

Advertisement

Ahogy nézed, az elején még egész biztos vagy benne, hogy az ívlámpáról van szó. Amikor valami kapcsoló alkatrészénél megpendíti, hogy bármelyik ilyen kütyüről fél óráig tudna beszélni, akkor elgondolkodsz. Melyik ponton csúsztunk át ebbe az állapotba? Akkor kezdesz azon is elmélázni például, hogy mit is látsz. Mik ezek a téglák, deszkák, porok, eszközök, bőröndök és milyen viszonyban vannak ezek egymással, a feltalálóval, azzal, amit mond és legfőképp veled.

Persze, ha ráérzel az ízére, akkor arra is rájössz, hogy élvezni kell és nem elveszni a részletekben, mert Szirmai Gábor rendkívül művelt és szórakoztató pali (aki ráadásul szakított az apehhel, meg saját gyártású kerékpárján bejárt vagy húsz országot), csak úgy tűnik,az egész lénye olyan, mint a beszélgetés háttere.

Advertisement

Nekem mondjuk kifejezetten bejön.

Share This Story

Get our newsletter