Amikor elmegyĂŒnk valahova, eszĂŒnk is. Nem otthonrĂłl hozott sertĂ©smĂĄjkrĂ©met, Ă©s ha van csepp eszĂŒnk, nem is turistabolondĂ­tĂłt. Ez meg egyĂ©ni: ha szlĂĄv orszĂĄgokban jĂĄrok, rĂ©gi Ă­zeket keresek, persze nem baj, ha csak a karakter hasonlĂł, de a minƑsĂ©g jobb, mint rĂ©gen.

Igazi csĂșcsĂ©tteremben mĂ©g nem fordultunk elƑ – mĂĄrmint fine diningos helyen, ami dettĂł van Minszkben –, de az alatta lĂ©vƑ szinteket bejĂĄrtuk. Ma reggel pl. a jĂ©gkorong-vb-s fanzĂłna utcai ĂĄrusainĂĄl tĂĄplĂĄlkoztunk, fejenkĂ©nt kĂ©t dollĂĄrĂ©rt, Ă©s nem is esett rosszul a hĂșssal töltött olĂĄgyi. Ez ilyen burgonyĂĄs kelt-sĂŒlt lepĂ©ny – hĂŒlye vagyok, elfelejtettem megörökĂ­teni –, hasonlĂ­t a pirozskira, csak mĂĄs. KĂ©szĂ­tik Ă©desre is, olyankor tejföllel, dzsemmel indokolt enni.

A tegnapi reggelit egy Lido nevƱ helyen abszolvĂĄltuk, nagyobbacska önkiszolgĂĄlĂł Ă©tterem ez, nĂ­vĂłs, nĂ©pszerƱ Ă©s nem is nagyon olcsĂł, brutĂĄlis vĂĄlasztĂ©kkal, adnak hideget-meleget szĂĄzfĂ©lĂ©t, a sĂŒtemĂ©nyektƑl plĂĄne kettĂ©ĂĄll az ember fĂŒle. Mondjuk a szlĂĄv sĂŒtemĂ©nykultĂșra eleve ott van a spiccen, ezt az Ă©n mĂĄkos-mandulĂĄs pitĂ©m is bebizonyĂ­totta, de az elƑtte bevitt szelgy pod subojtĂłl – heringsalĂĄta cĂ©klĂĄval-krumplival – sem kellett idegenkednem egyĂĄltalĂĄn. Ez ilyen:

Advertisement

A lĂ©nyeg mindazonĂĄltal a buli, a sör Ă©s a többi. Azt talĂĄltuk ki pĂ©ntek este – a vb-n szĂŒnnap volt –, hogy megprĂłbĂĄlunk biztosra menni. KivĂĄlasztottuk a vĂĄros tripadvisoros Ă©llovasĂĄt, megnĂ©ztĂŒk a honlapjĂĄt – tĂ©nyleg, ezt mĂĄr a kis beharangozĂłmban is felvillantottam szƑrmentĂ©n –, aztĂĄn hirtelen ötlettƑl vezĂ©relve elƑre asztalt foglaltunk. Nem volt hĂŒlyesĂ©g: hiĂĄba szerettĂŒnk volna duplĂĄzni ma este, a BL-döntƑ miatt hoppon maradtunk.

Advertisement

HĂĄt ez a Gvozgy tĂ©nyleg bĂĄrhol lehetne – mĂĄr ami a szĂ­nvonalĂĄt illeti –, de a minszkisĂ©gĂ©t sem titkolja, a szlĂĄvos-fehĂ©roroszos-hokis jegyek ĂŒgyesen illeszkednek a pubos alapokba.

Advertisement

Advertisement

A minta nyilvĂĄn szerĂ©ny, Ășgyhogy a messzemenƑ következtetĂ©sek levonĂĄsĂĄtĂłl ĂłvakodnĂ©k, ezzel egyĂŒtt Ășgy tƱnt, sokkal kevĂ©sbĂ© ereszd el a hajamat jelleggel alkoholizĂĄlnak a kedves emberek, mint mondjuk MoszkvĂĄban vagy Helsinkiben, a jĂłkedv ĂĄtĂŒtƑ volt, a holtrĂ©szegek szĂĄma azonban a nulla felĂ© konvergĂĄlt, Ă­gy mi sem rĂșgtunk be, mert minek.

Advertisement

A nemzetközi sörvĂĄlasztĂ©kot azĂ©rt leteszteltĂŒk a tƑlĂŒnk telhetƑ legnagyobb alapossĂĄggal:

Advertisement

Advertisement

Advertisement

EttĂŒnk is nyilvĂĄn, nem tipikus fehĂ©rorosz dolgokat, bĂĄr ezek a savanyĂșk jellemzƑek:

Advertisement

Hanem fƑkĂ©nt ilyen vilĂĄgkonyhĂĄs hĂșsokat (rĂ©szben beleettĂŒnk, mire fĂ©nykĂ©p lett, bocs):

Advertisement

Advertisement

És a sztĂ©kemet nem sĂŒtöttĂ©k tĂșl. UtĂĄna jöhetett a tĂĄnc:

Advertisement

Na jĂł, csak vicceltem, nem ĂĄlltunk be csapatni, csak a kanyaron tĂșli terembƑl hallgattuk a zenekart, ahogy belevĂĄgnak a hĂșrokba, Ă©s eljĂĄtszanak mindent, ami eszĂŒkbe jut, a mĂșltkori fehĂ©rorosz popzenĂ©tƑl a Brat 2 fƑcĂ­mzenĂ©jĂ©n ĂĄt az Another Brick In The Wallig.

Advertisement

Arról egyébként volt mår szó, hogy milyen könnyƱ milliomosnak lenni ebben az orszågban? Råadåsul elégedett milliomosnak?

Advertisement

(1 dollĂĄr 10 000 rubel, 180 dollĂĄrbĂłl ettĂŒnk jĂłt Ă©s ittunk Ă©ppen eleget hĂĄrman.)

FotĂłk: HalĂĄsz ZoltĂĄn