Vannak m√©g meglepŇĎ h√≠rek napjainkban, ma p√©ld√°ul kider√ľlt, hogy a szerencs√©tlen h√°rmas metr√≥t eur√≥hitelbŇĎl fogj√°k fel√ļj√≠tani. Hogy mi√©rt nem lecser√©lik a j√°rmŇĪparkot, ahhoz √©n nem √©rtek, de biztos megvan a val√≥s oka ennek is. Csak√ļgy, mint a devizahiteles konstrukci√≥nak.

A vonatkozó MTI-hír vonatkozó része:

Elfogadta a 3-as metr√≥ szerelv√©nyeinek fel√ļj√≠t√°s√°hoz sz√ľks√©ges p√©nz√∂sszeg tŇĎketartal√©k √ļtj√°n t√∂rt√©nŇĎ biztos√≠t√°s√°r√≥l √©s a forr√°s felhaszn√°l√°s√°nak felt√©telrendszer√©rŇĎl sz√≥l√≥, a BKV Zrt.-vel k√∂t√∂tt meg√°llapod√°st a FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©s szerd√°n.

Az elfogadott elŇĎterjeszt√©s szerint a 3-as metr√≥vonal j√°rmŇĪparkja korszerŇĪs√≠t√©ssel egybek√∂t√∂tt fel√ļj√≠t√°s√°nak kezd√©si idŇĎpontja a v√°llalkoz√°si szerzŇĎd√©s megk√∂t√©s√©nek tervezett d√°tuma, azaz j√ļlius 1-je. A befejez√©s tervezett idŇĎpontja pedig ‚Äď az √ľzembe helyez√©s tervezett hat√°rideje ‚Äď 2017. december 31.

A j√°rmŇĪpark fel√ļj√≠t√°s√°ra 60 milli√°rd forintnyi k√∂lcs√∂nt vesz fel eur√≥ban a fŇĎv√°ros.

A fejleszt√©si feladatot a BKV Zrt. val√≥s√≠tja meg, a BKK Zrt. mint a k√∂z√ļtkezelŇĎi √©s k√∂zleked√©sszervezŇĎi k√∂zfeladatok ell√°t√°s√°ra kijel√∂lt szervezet ellenŇĎrz√©si √©s egy√ľttmŇĪk√∂d√©si k√∂telezetts√©ge mellett.

Az elŇĎterjeszt√©st 27 igen √©s 1 nem szavazattal, 1 tart√≥zkod√°s mellett fogadta el a FŇĎv√°rosi K√∂zgyŇĪl√©s. Nemmel szavazott Gy. N√©meth Erzs√©bet (DK), m√≠g Cs√°rdi Antal (LMP) tart√≥zkodott.

Cs√°rdi Antal a javaslat elfogad√°s√°t megelŇĎzŇĎ vit√°ban felsz√≥lalva azt mondta, egy kor√°bbi bizotts√°gi √ľl√©sen sz√°m√°ra az der√ľlt ki, hogy a 3-as metr√≥ fel√ļj√≠t√°s√°nak 60 milli√°rdos k√∂lts√©g√©vel szemben az √ļj szerelv√©nyek beszerz√©se mind√∂ssze 2 milli√°rd forinttal ker√ľlne t√∂bbe, √≠gy pedig √©rthetetlennek tartja, hogy a v√°rosvezet√©s mi√©rt ragaszkodik az elŇĎbbihez.

Tarl√≥s Istv√°n fŇĎpolg√°rmester reag√°l√°s√°ban h√ľlyes√©gnek nevezte a 2 milli√°rd forintos k√ľl√∂nbs√©get, tov√°bb√° megjegyezte, hogy Budapest fel√ļj√≠t√°sra kapta az √°llami hitelgaranci√°t.

Tak√°cs P√©ter, a BKV vez√©rigazgat√≥-helyettese hozz√°tette, a bizotts√°gi √ľl√©sen t√©ves adat hangozhatott el, hiszen az √ļj szerelv√©nyek beszerz√©se legal√°bb 90-92 milli√°rd forintos k√∂lts√©get jelentene.

Gy. N√©meth Erzs√©bet azt mondta, a metr√≥fel√ļj√≠t√°s ezer eur√≥ pontoss√°ggal meghat√°rozott kerete alapj√°n azt gyan√≠tja, hogy elŇĎre eld√∂nt√∂tt√©k, melyik t√°rsas√°g nyeri majd el a metr√≥fel√ļj√≠t√°st.

Tarl√≥s Istv√°n v√°lasz√°ban ezt hat√°rozottan c√°folta, √©s kiemelte, a fel√ļj√≠t√°sra n√©gy p√°ly√°z√≥ van √©s azt szeretn√©k, ha k√∂z√ľl√ľk a legjobb nyerne.

A szocialista Szaniszl√≥ S√°ndor azt javasolta, hogy az eur√≥ alap√ļ hitelfelv√©tel eset√©ben r√∂gz√≠ts√©k az √°rfolyamot √©s az √°rfolyamkock√°zatot az √°llam v√°llalja mag√°ra.

Bagdy G√°bor fŇĎpolg√°rmester-helyettes v√°lasz√°ban k√∂z√∂lte, az √°rfolyamkock√°zattal a fŇĎv√°rosnak kell szemben√©znie.

Na erre varrjatok Szily L√°szl√≥-horg√°szbot alak√ļ gombot!